Groningen Seaports en Pipelife ontwikkelen infrastructuur voor groene waterstof

Groningen Seaports en Pipelife ontwikkelen infrastructuur voor groene waterstof

Groningen Seaports zet in op verdere ontwikkeling van waterstofinfrastructuur in haar havens

Groningen Seaports en Pipelife hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om de infrastructuur voor het transport van groene waterstof aan te leggen in de haven van Delfzijl en in de Eemshaven. Hiermee zet het Groningse havenbedrijf een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de infrastructuur voor waterstof in haar industriegebied. In eerste instantie zal vier kilometer aan infrastructuur worden aangelegd. Het doel is om binnen een jaar tijd de leiding te realiseren.

De aan te leggen infrastructuur gaat waterstof, gemaakt met duurzame energie uit windmolens en zonneparken (groene waterstof), transporteren naar bedrijven die actief zijn in de chemie en industrie in de regio Groningen. Door het gebruik van kunststofbuizen is onder andere een aanzienlijke kostenreductie op het transport te realiseren.

Pipelife levert de buizen en Groningen Seaports zorgt voor de aanleg. Waterstof kan een belangrijke oplossing bieden voor de problemen die fluctuaties in het (groene) energieaanbod met zich mee brengen. Elektriciteit (van windmolens) kan omgezet worden naar moleculen en opgeslagen als waterstof. Waterstof kan op haar beurt weer omgezet worden naar grondstof of brandstof voor diverse chemie- en industriële bedrijven.

Cas König, directeur van Groningen Seaports: “Groene waterstof biedt een grote kans de Groningse economie duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Groningen Seaports wil een vooraanstaande rol spelen in de energietransitie van de regio. Wij verbeteren hiermee ook het vestigingsklimaat, zowel voor nieuwe als bestaande bedrijvigheid in ons gebied”.

Mark van Loon, directeur van Pipelife: “SoluForce heeft als techniek een bewezen trackrecord die we graag toepassen op het vervoer van groene waterstof. Groene waterstof heeft veel potentieel, maar is nu nog kostbaar. De voordelen van flexibele kunststofbuizen maken veel business cases met betrekking tot groene waterstof nu wel haalbaar.”

De verwachting is dat de opgebouwde kennis van en ervaring met het transport van waterstof ook buiten de regio toegepast zullen worden. Niet alleen worden groene waterstof en andere hernieuwbare energiebronnen steeds belangrijker voor de Nederlandse economie, het gebruik van flexibele kunststofbuizen voor het transport van waterstof en de daarbij gepaard gaande kostenbesparingen maken groene energie aantrekkelijker.

SoluForce, onderdeel van Pipelife B.V., is een bewezen technologie om buizen uit flexibel composiet kunststof te fabriceren. In vergelijking met conventionele stalen buizen zijn composiet kunststofbuizen langdurig, duurzaam en veilig inzetbaar voor transport van groene waterstof onder hoge druk. Deze technologie heeft een jarenlange, bewezen trackrecord in de olie- en gasindustrie.

Overzicht van industriegebied Oosterhorn in Delfzijl met de bestaande waterstofinfrastructuur (blauwe lijn) en een indicatie van het nieuw aan te leggen tracé (oranje lijn)

Directeur Mark van Loon van Pipelife (zittend links) en Cas König van Groningen Seaports (zittend rechts) tekenen de samenwerkingsovereenkomst. Op de achtergrond staan Eertwijn van den Dool (l) en Herbert Colmer (r) van Groningen Seaports.