Groningen Seaports en The Planet Calls launchen Europees partnership voor het bestrijden van plastic soep

Groningen Seaports en The Planet Calls launchen Europees partnership voor het bestrijden van plastic soep

Groningen Seaports zet in op duurzame partnerships om de groei van plastic soep in oceanen een halt toe te roepen

Dublin, Delfzijl; 2 december 2019

Groningen Seaports en The Planet Calls starten vandaag hun Europese partnership in het kader van gezamenlijke bestrijding van plastic soep. Komende jaren zal men samen aan de slag gaan met grootschalige projecten in de haven die nieuwe technieken op het gebied van ‘plastic opruimers’ testen. Deze projecten worden groots opgezet met meerdere Europese partners, samen wil men de  plastic soep een halt toe moeten brengen.

Groningen Seaports zet sterk in op de ontwikkeling van een efficiënt en innovatief circulair cluster voor de regio. Niet alleen het faciliteren van innovatieve mechanische en chemische recyclingprocessen voor het verwerken van plastics zijn hierbij van belang, ook het verantwoord ophalen van deze plastics (zowel on- als offshore) is voor het havenbedrijf een belangrijke factor. Havenmeester Pieter van der Wal: “Onze haven ligt aan Werelderfgoed Waddenzee. Dat maakt dat wij altijd bezig zijn met duurzaam ondernemen. Zo zijn we onderdeel van de ´Green Deal visserij voor een schone zee´ en het programma ‘Eems-Dollard 2050’ waarbij we ons onder andere hard maken voor schone wateren in ons gebied.”

Een samenwerking met The Planet Calls is voor het havenbedrijf een nieuwe stap in de ontwikkeling van een vernieuwend ecosysteem. Groningen Seaports geeft start-ups en scale-ups graag de gelegenheid en ruimte om hun producten te testen en pilots te draaien in het gebied om zich in samenwerking met de bestaande industrie verder te ontwikkelen. Men krijgt daarbij alle support en het netwerk dat men nodig heeft. CEO Cas König: “Groningen Seaports treedt bij dit soort projecten graag op als initiatiefnemer, facilitator en als stimulator. Innovatie jaagt duurzaam ondernemen en groene economische groei aan, wij gaan ervanuit dat de gehele regio van deze duurzame economische groei profiteert.”

Over The Planet Calls

The Planet Calls heeft als missie om in 2030 de oceanen plasticvrij te maken door het aanjagen van de groei van vernieuwende technologieën op dit gebied. Oprichters Leslie Maliepaard en Amour Setter willen op deze manier met grootschalige impact projecten de wereld verbeteren. CEO van The Planet Calls, en tevens World Business Angels Forum Senator van Ierland, Leslie Maliepaard: “We kijken ernaar uit om samen te werken met Groningen Seaports en gezamenlijke oplossingen te vinden die snel omgezet kunnen worden in een Plastic Revolutie. Een revolutie waar we echte vernieuwingen vinden in het gebruik van plastics, dat ertoe leidt dat we plastic afval vermijden en een gesloten kringloop op dat gebied creëren.”

De samenwerking met The Planet Calls past dan ook perfect in de toekomstvisie die CEO Cas König heeft met het havenbedrijf. “De ambitie van The Planet Calls om samen met Europese partners een duurzamere wereld te realiseren en bij te dragen aan de oplossing van dit wereldprobleem sluiten naadloos aan bij die van ons. Wij zijn dan ook enorm enthousiast over onze samenwerking met The Planet Calls en denken dat onze ambities elkaar versterken”.

CEO van The Planet Calls, World Business Angels Forum Senator van Ierland, Leslie Maliepaard

Plastic Soep vormt anno 2019 een wereldwijd probleem