Groningen Seaports sluit aan op Port Community System

Groningen Seaports sluit aan op Port Community System

Groningen Seaports sluit aan op Port Community System

Delfzijl en Eemshaven 5de en 6de Nederlandse havens die deelnemen

Delfzijl en Eemshaven zijn de vijfde en zesde Nederlandse havens waar alle scheepsmeldingen, meldingen gevaarlijke stoffen en meldingen afvalstoffen voortaan gebeuren via Portbase. De beide havens, die tezamen Groningen Seaports vormen, zijn onlangs voor de havenmeester-services aangesloten op het Port Community System. Scheepsagenten kunnen nu voor zes Nederlandse havens – naast Delfzijl en Eemshaven, ook Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk en Harlingen – één systeem gebruiken.

Managing Director Iwan van der Wolf van Portbase: “De deelname van Groningen Seaports maakt het Port Community System steeds meer een nationaal instrument dat voor iedereen efficiënter werken mogelijk maakt en op die manier de concurrentiepositie van de Nederlandse havens versterkt.”

André Bruijn, Havenmeester van Groningen Seaports: ”Portbase biedt voor de Nederlandse havens één standaardoplossing. Nu vraagt dat van de scheepsagenten in onze havens enige aanpassingen, maar op termijn zal die uniformiteit het melden van schepen in Delfzijl en Eemshaven voor hen makkelijker maken, ook richting de Douane.”

Aansluiting op Maritime Single Window
Aanleiding voor Groningen Seaports om aan te sluiten op het Port Community System is de noodzakelijke koppeling met een nieuw overheidsloket, het Maritime Single Window van de Rijksoverheid. Na zorgvuldige overweging is besloten deze aansluiting niet zelf te realiseren, maar zoals de meeste andere Nederlandse havens via Portbase te laten lopen. Alle scheepsagenten in de havens van Delfzijl en Eemshaven doen hun scheepsgerelateerde meldingen aan de Havenmeester hiertoe nu via de Portbase-services Melding Schip 2.0, Melding Gevaarlijke Stoffen en Melding Afvalstoffen. Portbase zorgt vervolgens automatisch dat de meldingen ook bij het Maritime Single Window komen.

Groningen Seaports nu ook aangesloten op Port Community System

Groningen Seaports nu ook aangesloten op Port Community System