Groningen Seaports stapt in twee windparken

Groningen Seaports stapt in twee windparken

Groningen Seaports NV stimuleert de ontwikkeling van lokaal opgewekte groene stroom door te participeren in twee windparken nabij de haven van Delfzijl.

Groningen Seaports NV heeft de intentie uitgesproken om samen met Eurus Energy Europe BV lokaal opgewekte duurzame energie te ontwikkelen. Het gaat nu om participatie in de twee windparken en in de toekomst zal gewerkt gaan worden aan andere vormen van duurzame energie zoals de productie van waterstof. Hiermee is een basis gelegd voor een langdurige samenwerking met Eurus Energy Europe BV. Eurus investeert in duurzame energie en heeft een meerderheidsbelang in en is verantwoordelijk voor het onderhoud van de windparken Mauve en Mondriaan in Delfzijl.

Lokaal opgewekte groene stroom

De windparken Mauve en Mondriaan werden ontwikkeld door Yard Energy en zijn vorige maand in bedrijf gesteld. Deze windparken bestaan samen uit 16 Vestas-windturbines en hebben een opgesteld vermogen van ongeveer 69 megawatt. Dat staat gelijk aan stroom voor zo’n 90.000 huishoudens.

Ontwikkeling duurzame energie

In de toekomst gaan beide bedrijven de mogelijkheden van waterstofprojecten en andere duurzame energieprojecten in de regio onderzoeken. Groningen Seaports-CEO Cas König is trots op de samenwerking met deze gerenommeerde partij “Eurus is een grote speler in de duurzame energie. Het opent deuren naar nieuwe markten en samenwerkingen. Wij zijn blij dat zo’n groot bedrijf het belang van de noordelijke havens onderschrijft en kansen ziet in ons gebied.”

Koji Tsuchimoto, CEO Eurus Energy Europe, ziet het als een belangrijke stap in hun snel groeiende markt in Groningen: “Met Groningen Seaports als onze partner zullen we onze inzet in de exploitatie van de windparken Mauve en Mondriaan versterken en voorzien we verdere uitbreiding van de duurzame energiemarkt in Groningen.”

Eurus Energy Europe vertegenwoordigt een portefeuille van ongeveer 300 megawatt verdeeld over 20 duurzame energieprojecten door het hele land.

De windparken Mondriaan en Mauve op industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl (foto Groningen Seaports)