Groningen Seaports tekent intentieverklaring Integrale Agenda Eemsdelta

Groningen Seaports tekent intentieverklaring Integrale Agenda Eemsdelta

Vertegenwoordigers uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorgsector zetten op 6 december samen met burgemeester Gerard Beukema hun handtekening onder een intentieverklaring. Deze verklaring heeft tot doel de relatie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te versterken, knelpunten op te lossen en de voorwaarden voor de ontwikkeling van Eemsdelta te verbeteren.

Campus Eemsdelta Groningen als vliegwiel

De ontwikkeling van de Campus Eemsdelta Groningen was voor Beukema aanleiding om een groot aantal partijen samen te brengen. Beukema: “We spraken over de diverse transities in de regio die vragen om investeringen, kennis, innovaties en voldoende gekwalificeerd personeel op mbo-, hbo- en wo-niveau. De Campus in Appingedam kan een vliegwiel zijn voor een unieke samenwerking rond de huidige en toekomstige arbeidsmarkt en een ‘innovatie hotspot’ in de regio zijn. Overheid, onderwijs en ondernemers staan allemaal voor hun eigen uitdagingen, maar hebben daarin gezamenlijke belangen. Nu we de intentieverklaring hebben getekend gaan we werken aan een gezamenlijke gebiedsagenda.”

Daadkrachtig Eemsdelta

Frans Musters, voorzitter van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, ondersteunt het initiatief van Beukema van harte. “In de Eemsdeltaregio zijn alle voorwaarden aanwezig om de energietransitie in Nederland uit te voeren. Maar dan moeten we eensgezind optrekken om hiermee voortvarend aan de slag te gaan. Deze intentieverklaring symboliseert die wil om hier samen echt werk van te maken. De daadkrachtige Eemsdelta loopt voorop, dat moet ons motto zijn.” Voor Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, is het belang van samenwerking overduidelijk: “Met de Universiteit van het Noorden werken we al samen met de verschillende partijen in Eemsdelta. We willen jong talent boeien en binden aan de regio. De Campus Eemsdelta is de plek waar we hen kunnen laten ontdekken, weten, maken en doen. Dat is belangrijk voor het realiseren van brede welvaart in de regio.” John Wierenga, voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta, voegt daar aan toe: “Bundeling en focus aanbrengen geeft een extra impuls. Bijzonder is, dat ook het voortgezet onderwijs een plek heeft gekregen in de samenwerking. Daardoor maken ook deze leerlingen kennis met de ontwikkeling van deze regio.”

De ondertekenaars van de intentieverklaring Integrale Agenda Eemsdelta met CEO Cas König van Groningen Seaports op de voorste rij in het midden (Foto Yolanda Wals)