Hansa Green Tour doet Groningen Seaports aan

Hansa Green Tour doet Groningen Seaports aan

Energieke start voor Hansa Green Tour 2017

Op dinsdag 20 juni gaat de 8e editie van de jaarlijkse Hansa Green Tour van start. Meer dan 25 ondernemers rijden per elektrisch, hybride of groengasvoertuig van Middenmeer naar Aalborg. De start van het evenement is bij ECW op Agriport A7.

Provincie Groningen, onder leiding van gedeputeerde Nienke Homan, ontvangt de ondernemers bij het nieuwe duurzame gebouw van Energy Academy Europe. De deelnemers hebben met elkaar gemeen dat zij zich actief inzetten op het gebied van duurzame technologie en hernieuwbare energie.

Inspireren tot duurzaamheid
“Duurzame energie en mobiliteit is een belangrijk speerpunt waar de provincie Groningen zich voor inzet”, aldus Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen. “Zo zijn we druk bezig met het verkennen van de mogelijkheden met waterstoftechnologie, elektrisch openbaar vervoer maar ook met zonneparken en gebruik van geothermie”.

Roel Swierenga, voorzitter en organisator van de Hansa Green Tour: “Met onze Hansa Green Tours rijden we al 6 jaar met elektrische en groengasauto’s door de ‘Hanze’ regio in Noord-Europa om inspirerende duurzame initiatieven te bezoeken en te netwerken met Duitse en Deense partners. Met deze 8e editie gaan we starten met de duurzame initiatieven van ECW op Agriport A7 rondom geothermie en dan door naar Enexis in Zwolle, Energy Academy Europe in Groningen en Groningen Seaports in Delfzijl. Daar neemt de delegatie deel aan de waterstofbijeenkomst die wordt georganiseerd door de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta met als spreker professor Ad van Wijk van de Technische Universiteit Delft. Vervolgens gaan we naar de VW fabriek in Emden en de GreenTEC Campus in Duitsland. Derde en laatste dag gaat de reis naar Denemarken met als primeur een bezoek aan de indrukwekkende Climate Planet in Aarhus. Een wereldbol waarin op spectaculaire wijze met NASA technologie de wereldwijde klimaatverandering te zien is met een nieuwe film. De Nederlandse ambassadeur in Denemarken, Henk Swarttouw, zal de delegatie daar welkom heten en meereizen tot aan de finish in Aalborg bij het Musikkens Hus. Daar zal een netwerkavond worden georganiseerd met het House of Energy, het grootste duurzame energiecluster in Denemarken.

Eco Challenge
De deelnemers verzamelen zich vroeg in de ochtend op 20 juni bij ECW/Agriport A7 in Middenmeer en worden om 13:45 uur verwacht voor een tussenstop bij Energy Academy Europe in Groningen. De deelnemer die de hele route weet te rijden met de kleinste CO2-voetafdruk of de grootste CO2-reductie per voertuig weet te realiseren, wordt de ‘Sustainable Mobility Hero’ van het evenement.

De Hansa Green Tour 2017 draait om het promoten van duurzame technologie en hernieuwbare energie, om te leren van ‘best practises’ en van de deelnemers onderling, maar vooral ook om elkaar te inspireren.