Nieuwe windturbine in Eemshaven heet ‘David’

Nieuwe windturbine in Eemshaven heet ‘David’

Lagerwey noemt hoogste windturbine van Nederland ‘David’ ter ere van poldermolen De Goliath

Vandaag ontving de hoogste windturbine in Nederland zijn naam uit handen van Groninger Gedeputeerde Nienke Homan. De Lagerwey windturbine heet vanaf vandaag David. Daarmee verwijzend naar de naburige windmolen, poldermolen De Goliath die dateert uit 1897.

Ida Wierenga, molenaar De Goliath: “Een naamgeving met een knipoog, maar wel heel serieus. Door je klein op te stellen, kun je tot grote dingen komen. Zo verging het David in de Bijbel ook, hij werd koning. Deze jonge David zal het moeten  opnemen tegen De Goliath die inmiddels 120 jaar in de Eemspolder staat, nadat zijn voorganger uit 1882 door brand werd verwoest. Met de Lagerwey windturbine wordt een nieuw tijdperk aangekondigd.”

Vanaf vandaag levert David ook zijn eerste stroom aan het elektriciteitsnet. De windmolen van 4,5 MW en een rotor van 136 meter levert genoeg stroom voor 5.000 huishoudens. Na de zomer start Lagerwey met de bouw van een tweede identieke windturbine in de Eemshaven. Bij de bouw van deze turbine zal het bedrijf ’s werelds eerste zelfklimmende kraan inzetten voor het hijsen van torendelen en andere componenten.

Nienke Homan, Gedeputeerde Provincie Groningen, spreekt met trots en fierheid over deze hoogste windturbine van Nederland in de Eemshaven: “Niet alleen deze hoogte is bepalend, maar vooral ook het innovatieve karakter waarmee dit is gerealiseerd. Nieuwe, snellere en slimmere technieken stimuleren ook nieuwe markten en werkgelegenheid. Dit verstevigt onze status als Energy Port in Nederland!”

David (l) en Goliath (r) gebroederlijk naast elkaar in de Eemshaven