HBO-studenten bedenken slimme zeewering Eemshaven

HBO-studenten bedenken slimme zeewering Eemshaven

Maandag 18 november jl. is in het Seaports Xperience Center (SXC) DIJK3.0, een uitdagende competitie van SXC voor studenten Civiele Techniek van de Hanzehogeschool Groningen, en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden begonnen. Het gaat erom wie de beste oplossing bedenkt  voor een complex waterbouwkundig vraagstuk in de Eemshaven. In de loop van de week werken de studenten hun plannen uit. Vrijdag 22 november vindt in SXC de jurering plaats en wordt de winnaar bekend gemaakt door Harm Post, directeur Groningen Seaports.

Het idee achter DIJK3.0 komt voort uit de actuele situatie in de Eemshaven. De rijzende zeespiegel en dalende bodem maken daar op termijn een verbetering van de zeewering noodzakelijk. Het gebied is echter grotendeels bebouwd met energiecentrales, industrie en op- en overslag voorzieningen voor grote zeeschepen.

De vraag voor de studenten is hoe hier betere bescherming tegen de zee kan worden gerealiseerd, zonder dat bestaande en nieuwe activiteiten teveel moeten worden beperkt. De studenten staan er niet helemaal alleen voor. Ze krijgen kennis en hulp aangereikt van Groningen Seaports, Waterschap Noorderzijlvest en ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV.

DIJK3.0 wordt georganiseerd door Seaports Xperience Center en mogelijk gemaakt door: Waterschap Noorderzijlvest, Hanzehogeschool Groningen, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Groningen Seaports en ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV. De jury bestaat uit professionals werkzaam bij eerdergenoemde organisaties, gemeente Delfzijl en brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Uitnodiging voor de prijsuitreiking, vrijdag 22 november 2013, 13.00 uur
Vrijdag 22 november vindt de jurering plaats en krijgt de winnaar zijn of haar prijs uitgereikt uit handen van Harm Post. Deze vindt plaats rond 13.00 uur in SXC. U bent van harte welkom.

Over SXC
Het SXC laat jongeren, studenten, scholieren en leerlingen kennismaken met de sectoren chemie, transport & logistiek, zeevaart, bouw en energie in de drie noordelijke provincies en Noord Duitsland en met name de Eemsdelta. Zo helpt SXC deze toekomstige talenten in hun beroepenoriëntatie en krijgen zij zicht op een kansrijke arbeidsmarkt in een  hoogwaardig, technologisch, innovatief werkgebied. SXC hoopt met al haar activiteiten mensen enthousiast te maken voor een loopbaan of opleiding in techniek en een toekomst in de Eemsdelta. Unlock your future met SXC!

Meer informatie
We hopen dat u aandacht aan wilt besteden aan DIJK3.0. Voor meer informatie over Stichting Seaports Xperience Center kunt u contact opnemen Annet Dijkema, directeur SXC. Voor DIJK3.0 kunt u vragen naar Hans Kuikman. Beide zijn bereikbaar via 0596 633 870 of info@seaportsxperiencecenter.nl