Het Zeemanshuis Eemshaven bestaat 20 jaar

Het Zeemanshuis Eemshaven bestaat 20 jaar

Dit jaar bestaat het Zeemanshuis 20 jaar. Op 15 juni 2019 wordt dit jubileum met alle vrijwilligers en bestuursleden van de afgelopen 20 jaar gevierd.

Eind 90-er jaren ontstond er door toenemende activiteiten in de Eemshaven de behoefte aan een opvangmogelijkheid voor truckers en zeevarenden. Met name in de weekenden waar chauffeurs en bemanningsleden moesten wachten op het laden en lossen, zag je overal in de haven mensen zonder een echt doel rondlopen.

Een initiatief vanuit de kerken in de regio heeft er voor gezorgd dat in 1999 in een van de loodsen in de Eemshaven een onderkomen werd ingericht. Hier werden zeelieden en truckers in huiselijke sfeer ontvangen. Ondertussen werd gewerkt aan een permanent verblijf. Met steun van kerken en sponsoren, waaronder het ITF en Groningen Seaports werd een stuk grond gevonden en een permanent verblijf gebouwd: het huidige Zeemanshuis, dat in 2004 in gebruik werd genomen.

Op 15 juni wordt het jubileum met bestuursleden, barvrijwilligers, en alle oudgedienden van de afgelopen 20 jaar herdacht en worden de ervaringen uitgewisseld. De feestcommissie voor het jubileum, een afvaardiging van bestuur en barvrijwilligers, bestaande uit Bert Hoekstra, Pieter Dijkstra, Christina Schreuder en Ilsmara Philipa bereiden het programma voor de middag voor. Het programma op 15 juni begint om 13.00 uur bij het Zeemanshuis. Oud-medewerkers van het Zeemanshuis zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden bij p.dijkstra@solconmail.nl. Het belooft een boeiend programma te worden met gastsprekers, BBQ en muziek!

Het Zeemanshuis

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 45 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder ander Tv-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Het Zeemanshuis is in 1999 opgericht en sinds 2004 is zij gevestigd in het pand aan de Borkumweg. Het Zeemanshuis ontvangt jaarlijks ca. 10.000 bezoekers. Met name de ontwikkelingen in de windenergie stimuleren het aantal bezoekers. Aan het einde van het jaar, met kerst, wordt aan alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Ook hieraan dragen bedrijven mee.

De feestcommissie, met v.l.n.r. Bert Hoekstra, Christina Schreuder en Pieter Dijkstra, presenteert de nieuwe vlag die speciaal voor het 20-jarig jubileum ontworpen is. Het vierde commissielid Ilsmara Philipa ontbreekt op de foto.