Immense fundatiepalen op transport door havengebied

Immense fundatiepalen op transport door havengebied

Momenteel vindt vanuit de Eemshaven de aanleg van meerdere windparken op zee plaats: Hollandse Kust Noord (NL), Gode Wind 3 (D) en Borkum Riffgrund 3 (D). Voor beide Duitse windparken gaat het om het transport en installatie van de fundatiepalen en de verbindingsstukken (‘secondary steel’). Als eerste zullen de palen voor windpark Gode Wind 3 worden geïnstalleerd. Inmiddels zijn er 24 fundatiepalen (van de in totaal 107) in de Beatrixhaven aangekomen en binnenkort gaat het laden van deze palen op een installatieschip, Les Alizés van de Jan de Nul-groep, in de Julianahaven van start.

Daarvoor moeten de immense palen één voor één door het havengebied worden vervoerd van het opslagterrein van BOW aan de Beatrixhaven naar de laadfaciliteit op de Wagenborg Terminal in de Julianahaven. Vanwege de grootte van de transporten zijn extra bochtstroken aangebracht en weggedeeltes verbreed. Q3 Heavy Lift BV voert deze transporten over land uit via zogeheten SPMT’s (meerwielenvoertuigen). Onlangs is de eerste paal (100 meter lang, 1500 ton zwaar en een doorsnee van 9,5 meter) op deze wijze naar de Julianahaven vervoerd en dat nam ongeveer 5,5 uur in beslag.

Vanzelfsprekend hebben deze transporten impact op de bereikbaarheid van diverse bedrijven in de Eemshaven. Maar om voor zo weinig mogelijk hinder te zorgen, vinden de transporten overwegend ’s nachts (tussen 18.00 en 6.00 uur) plaats. Daarbij worden er wegen afgesloten en ook worden er verkeersregelaars ingezet om het verkeer en eventuele hulpdiensten te begeleiden. De transporten zullen nog het hele jaar in beslag nemen.

De eerste fundatiepaal die van de Beatrixhaven over land naar de Julianahaven wordt vervoerd (Foto Groningen Seaports – eemshavenonline.nl) 

Het installatieschip Les Alizés van Jan de Nul ligt in de Julianahaven afgemeerd, klaar om de eerste vijf immense fundatiepalen te laden voor installatie van windpark Gode Wind 3  (Foto Groningen Seaports)