Internationale circulaire plastic pilots bij Bek & Verburg

Internationale circulaire plastic pilots bij Bek & Verburg

Bek & Verburg, een maritieme, havengerichte milieudienstverlener, biedt sinds kort op haar inmiddels twee hectare grote terrein in de Eemshaven onderdak aan een tweetal circulaire initiatieven. In haar herkenbare opslagloods aan de Beatrixhaven huisvest Bek & Verburg de bedrijven Impact Recycling en Uppact BV. Impact Recycling kijkt samen met Bek & Verburg en Groningen Seaports naar technieken waarbij kunststof (vis)netten vanuit heel Nederland in de Eemshaven kunnen worden omgezet in de zogeheten hoogwaardige grondstoffen polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE). Uppact weet met een innovatieve technologie de stroom niet-recyclebaar plastic en textielafval te verwerken tot een nieuw materiaal en tot robuuste en recyclebare nieuwe producten. 

“In de 60 jaar dat ons bedrijf bestaat, zijn wij ons blijven ontwikkelen tot de milieudienstverlener welke wij nu zijn. Met het openstellen van ons terrein zetten wij als Bek & Verburg weer een grote nieuwe stap. Afval is een product geweest, en wij willen er voor zorgen dat het weer een nieuw product wordt. Door deze twee initiatieven kunnen wij ons huidige recyclingpercentage van 93% naar een hoger niveau tillen”, aldus Bek & Verburg.

Ook Groningen Seaports is verheugd met deze circulaire pilotprojecten. CEO Cas König: “Wij zijn erg blij dat deze partijen hun internationale en innovatieve technieken in onze haven verder willen brengen. Ambitieuze start-ups en scale-ups zijn namelijk erg belangrijk voor de economische ontwikkeling in een gebied. Goed om te zien ook dat een partij als Bek & Verburg daar voor openstaat. Bovendien passen dergelijke initiatieven uitstekend bij de circulaire pijlers die we vanuit het Chemport Europe-ecosysteem hebben vormgegeven.”

Impact Recycling

Onlangs arriveerde de pilot machine van Impact Recycling vanuit het Verenigd Koninkrijk in de Eemshaven. Inmiddels wordt deze machine in de loods van Bek & Verburg geïnstalleerd. Met deze machine kan via de zogenaamde innovatieve BOSS-techniek kunststof (vis)netmateriaal gerecycled worden tot grondstoffen voor bijvoorbeeld plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. De komende tijd wordt dit procedé in de Eemshaven getest. Ook probeert Impact Recycling nieuwe verbindingen te leggen met andere partijen in de circulaire keten. Het afval dat niet voor Impact Recycling geschikt is alsmede twee reststromen zullen naar andere duurzame partners worden weggezet om bijvoorbeeld kratten voor bloembollen of om circulaire meubels van te maken.

De gerecyclede grondstof die uit de machine van Impact Recycling is gekomen

Uppact

Ook Uppact bouwt op dit moment in de loods van Bek & Verburg een test- en demonstratiefaciliteit. Hun Australische pilot machine (‘UnWastor’) kwam recent in de Eemshaven aan en in de komende maanden worden verschillende stromen afvalplastic en -textiel getest met deze machine. Er wordt vooral gewerkt met afval uit de eigen regio. Uppact verwerft dat regionale afval door onder andere samen te werken met de Waddenvereniging, de Jutfabriek Terschelling, NHL Stenden en Bek & Verburg. Ook wordt samengewerkt met het UMCG en andere ziekenhuizen om reststromen uit het ziekenhuis een tweede leven te geven. Uiteindelijk is het de bedoeling om al het niet-recyclebare plastic en textiel afval in Nederland (en ook daarbuiten) op regionale basis circulair te maken. De eerste twee grote verwerkingsinstallaties staan gepland voor 2023, waarvan de eerste met een geplande capaciteit van 15.000 ton per jaar in de Eemshaven komt.

Demomachine Uppact