Met een busreis langs hemelbestormende kunstinstallaties in Groningen, Appingedam en Delfzijl wordt zaterdag 11 september gevierd dat 30 jaar geleden 5 paviljoens in de binnenstad van Groningen werden geplaatst. Een van die paviljoens, van de Oostenrijkers Coop Himmelblau, staat voor het kantoor van Groningen Seaports.
De reden toen, in 1990, was het 950-jarig bestaan van de stad. De eigenzinnige paviljoens werden ontworpen door wereldwijd geprezen architecten als Rem Koolhaas, Zaha Hadid en Bernard Tschumi. Het Tschumipaviljoen op het Hereplein in Groningen wordt nog altijd gebruikt als ruimte voor kunstinstallaties. Maar twee andere paviljoens zwermden uit over de provincie: het paviljoen van de Iraaks-Britse architect Zaha Hadid verhuisde naar Appingedam, en dat van de Oostenrijkers Coop Himmelblau naar Delfzijl. Op het Emmaplein in Groningen staat bovendien nog steeds de glamoureuze bushalte van Rem Koolhaas.
Op en rond de paviljoens zullen op zaterdag 11 september installaties en performances te zien zijn van de kunstenaars Raumlabour, Lambert Kamps, Ewa Doroszenko, Niklas Roy, Paula Biemans, Jorien Ketelaar en Luc Ex. Die zaterdag rijden er vier bussen, waarvoor een beperkt aantal tickets gratis beschikbaar is. Op de bussen gaan verhalenvertellers mee en tijdens de tocht worden reisgidsen met artikelen en essays uitgedeeld.
Eén thema vormt het kloppend hart van de dag: de waterstofrevolutie in het Groninger landschap. Waterstof is de energiebron van de toekomst en wokunstmanifestatie Wonderful GROMMrdt juist in Groningen straks massaal opgewekt. Kunnen kunstenaars die waterstofrevolutie ervaarbaar maken? Maar ook: welke visuele impact zal waterstof straks op het landschap hebben?
Meer informatie en aanmelden kan op de website van Wonderful Gromm.
Het paviljoen voor het kantoor van Groningen Seaports in Delfzijl (foto: Groningen Seaports)