LNG-terminal volop in gebruik

LNG-terminal volop in gebruik

default

De drijvende LNG-terminal van Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal in de Eemshaven, die wordt gebruikt voor de aanlanding en opslag van vloeibaar aardgas, is sinds medio september volop in gebruik. Donderdagmiddag 8 september werd deze LNG-terminal geopend in aanwezigheid van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en minister-president Petr Fiala van Tsjechië en werd de start gegeven voor de realisatiefase van EemsEnergyTerminal. Deze dag arriveerde tevens de eerste LNG-tanker in de Eemshaven.

EemsEnergyTerminal bestaat uit twee FSRU’s: de Eemshaven LNG en de Golar Igloo. Deze schepen zijn door Gasunie gehuurd voor een periode van vijf jaar en liggen aan de noordzijde van de Wilhelminahaven in de Eemshaven. Wekelijks komt er een LNG-tanker binnenvaren, die schip-aan-schip aanmeert tegen de Golar Igloo om vloeibaar aardgas te lossen. Van daaruit kan het worden overgeladen op de Eemshaven LNG. Beide FSRU’s kunnen ‘hervergassen’ en gas inbrengen in het gasleidingnetwerk van Gasunie. Op de kade is een aardgasleiding en een leiding voor warm water aangelegd. EemsEnergyTerminal kan na verwerking van het aangevoerde LNG, in totaal acht miljard kubieke meter aardgas per jaar beschikbaar maken voor het landelijke aardgasnetwerk.

Op dit moment hebben al tien verschillende LNG-tankers de Eemshaven aangedaan. De toevoer is afhankelijk van het weer en gebruik, alsmede de gasprijs in Europa en de rest van de wereld.

De LNG-terminal EemsEnergyTerminal in de Eemshaven (Foto Groningen Seaports)