Maandag 1 juli eerste zeeschip Eneco voor Haven Delfzijl

Maandag 1 juli eerste zeeschip Eneco voor Haven Delfzijl

Maandag 1 juli a.s. arriveert de eerste coaster (zeeschip) met ca. 5500 m3 aan houtsnippers in de haven van Delfzijl. De houtsnippers zijn de brandstof bestemd voor de  nieuwe biomassacentrale Eneco Bio Golden Raand in Farmsum (Delfzijl). De grondstofaanvoer wordt aangestuurd door de firma Bowergy. Gisteren nog kreeg Eneco een pluim voor de transparantie over de herkomst van haar biomassa. Onderzoeksbureau SOMO onderzocht de zes grootste energiemaatschappijen op dat vlak en concludeerde dat Eneco het beste scoort. Alhoewel het eerste schip afkomstig is uit  Ridham Dock (Engelse kust), is de verdere afhandeling een noordelijke aangelegenheid. De verwachting is dat een dergelijke schip vanaf juli minstens eenmaal per week de haven van Delfzijl zal aandoen.

Noordelijke afhandeling
De coaster vaart voor het Delfzijlse bedrijf Wijnne en Barends en de overslag van deze lading en alle ladingen die nog gaan volgen, wordt afgehandeld door Elzinga Cargo Facilities met hoofdvestiging in Uithuizermeeden. De lading wordt vanuit de haven van Delfzijl over de weg naar de Eneco locatie getransporteerd door Koning & Drenth Transport afkomstig uit Beerta. De verwachting is dat de coaster Lady Menna op maandag 1 juli in de ochtend om 9 uur in de haven van Delfzijl arriveert. Het schip ligt aan de Handelskade 3, vak D-E (is dat voor Wijnne en Barends).

Biomassacentrale
De nieuwe biomassacentrale op industrieterrein Farmsum te Delfzijl is met een capaciteit van 49,9 Megawatt de grootste en meest efficiënte biomassacentrale in de Benelux. De elektriciteitscentrale zal een groot deel van de bedrijven en woningen in de omgeving Delfzijl van duurzame energie voorzien. De centrale, die als materiaal snippers van gerecycled hout gebruikt, is half juli bedrijfsklaar en biedt werkgelegenheid aan 30 medewerkers. De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) heeft gisteren gemeld dat uit onderzoek over de herkomst van biomassa bij zes energiemaatschappijen, Eneco als meest transparant worden beschouwd. Meer informatie over het SOMO-rapport: http://somo.nl/news-nl/somo-nieuws