Mark Rutte bezoekt Groningen Seaports

Mark Rutte bezoekt Groningen Seaports

Premier onder indruk van voortvarendheid energietransitie in Groninger zeehavens

Woensdagmiddag 27 maart ontving het management team van Groningen Seaports minister-president Mark Rutte in haar hoofdkantoor in Delfzijl. CEO Cas König praatte hem bij over alle ontwikkelingen in de Groninger zeehavens en legde de focus vooral op de energietransitie. Rutte toonde zich onder de indruk van de voortvarendheid waarmee de bedrijven in de havens werken aan een groene toekomst. Vooral de enorme hoeveelheid waterstofprojecten (33!) in de noordelijke regio sprongen daarbij in het oog. Natuurlijk werd ook uitgebreid stilgestaan bij de Eemshaven als energiehaven en offshore windhaven van Nederland.

Niet geheel toevallig vertrok het gezelschap vervolgens per waterstofbus naar het Chemie Park Delfzijl, waar de proeffabriek van chemisch technologiebedrijf Avantium bezocht werd. In deze fabriek worden suikers gewonnen uit hout, die weer als grondstoffen kunnen worden ingezet voor chemische processen en energieopwekking. Daarna ging het nog naar de afvalverbrandingsinstallatie van EEW waar afval wordt omgezet in stoom en energie, als grondstof voor de chemische industrie in Delfzijl.

Het bezoek van premier Rutte aan Groningen Seaports en de bedrijven in Delfzijl was onderdeel van een werkbezoek in de regio Groningen.

CEO Cas König van Groningen Seaports informeert premier Mark Rutte over de ontwikkelingen in de Groninger zeehavens

Een ‘vragenuurtje’ tijdens een persmoment in de entreehal van het kantoor van Groningen Seaports

Premier Rutte verlaat Groningen Seaports en stapt de waterstofbus in op weg naar het Chemie Park Delfzijl