Metaal- en industriebedrijven voeren actie

Metaal- en industriebedrijven voeren actie

Vanmiddag om 5 voor 12 heeft de FNV met een actie in Farmsum aandacht gevraagd voor het belang van een gelijk speelveld voor het behoud van industriebanen. Vanaf het chemiepark in Delfzijl reden werknemers en werkgevers uit de metaal- en industriesector in auto’s naar het energiemonument in de Eemshaven om daar de vlaggen te hijsen van bedrijven die de actie steunen.

Aanleiding voor de actie is het schrappen van de indirecte kosten compensatie (IKC). Als enige land in de EU schrapt Nederland deze regeling die bedoeld is om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Een level playing field is belangrijk voor de Nederlandse industrie, maar zeker ook voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Hogere kosten voor bedrijven in ons land leiden doorgaans tot verplaatsing van productie naar landen met veel slechtere regelgeving. Dat betekent dat de werkgelegenheid afneemt maar de CO2-emissies stijgen. De actie in Farmsum is niet het enige signaal. Alle voorzitters van de politieke partijen ontvangen een uitgebreide brief en er kan een petitie ondertekend worden.

Bron: Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta.