DronePort opent innovatiecentrum in de Eemshaven

DronePort opent innovatiecentrum in de Eemshaven

default

Onder de naam DronePort Eemshaven is afgelopen maand een innovatiecentrum voor drones op de Heliport Eemshaven geopend. DronePort Eemshaven is een initiatief van het Offshore Wind Innovation Centre, Groningen Seaports, Ems Maritime Offshore BV/Heliport Eemshaven en DroneQ Aerial Services en zoekt de samenwerking met onder meer DroneHub Groningen Airport Eelde (GAE).

Innovatiecentrum aan de poort van de Noordzee

“Droneport Eemshaven is opgezet vanaf Heliport Eemshaven, van waaruit innovatieve dronetoepassingen zoals goederenvervoer naar offshore windinstallaties, ondersteuning bij noodsituaties, inspecties en surveillance zullen worden onderzocht, geïnitieerd en uitgevoerd. DroneQ zal hierbij een regierol vervullen in de opzet, bouw en operaties van DronePort Eemshaven”, vertelt mede-initiatiefnemer John Troch van DroneQ Aerial Services.

De missie van DronePort Eemshaven is om uit te groeien en (h)erkend te worden als innovatiecentrum voor toepasbare onbemande voertuigentechnologie voor industrie en offshore windenergie. “Dat doen we natuurlijk niet geheel toevallig vanuit de Eemshaven. De haven ligt aan de poort van het Waddengebied en Noordzee en speelt sinds jaar en dag een grote rol op het gebied van de energieproductie van Nederland en de ontwikkeling, bouw en onderhoud van windparken op zee. DronePort zal met innovatieve toepassingen van onbemande technologie deze belangrijke rol van de Eemshaven gaan ondersteunen”, zegt Troch.

Samenwerking met DroneHub GAE

Volgens Troch staat samenwerking met de omgeving centraal bij het nieuwe initiatief. “DronePort Eemshaven zal naar een onafhankelijk en open model worden ingericht, waarbij er ruimte is voor start-ups and scale-ups die zich richten op toepasbare onbemande robottechnologie, sensors, autonomie en kunstmatige intelligentie.” Ook samenwerking met andere initiatieven en andere regio’s behoren tot de ambities van DronePort Eemshaven. “De samenwerking met DroneHub GAE bijvoorbeeld past daar naadloos bij. Op DroneHub GAE vinden naast test- en andere droneactiviteiten trainingen en opleidingen plaats. Van die ervaring, kennis en infrastructuur willen wij uiteraard gebruikmaken. DronePort Eemshaven en DroneHub GAE zullen elkaar dus vooral aanvullen, ieder op zijn specifieke gebied”, aldus Troch.

De officiële opening van DronePort Eemshaven vindt voor deze zomer plaats. Dan worden ook de plannen toegelicht en starten de samenwerkingen.