Mijlpaal voor Groningse havens: eerste zeeschip volledig op LNG

Mijlpaal voor Groningse havens: eerste zeeschip volledig op LNG

Mijlpaal voor Groningse havens: eerste zeeschip volledig op LNG

De havenbeheerder Groningen Seaports verwelkomde gisteravond  – omstreeks 19.00 uur –  in de Eemshaven met de Noorse MS Kvitbjørn, voor het eerst een zeeschip dat op de brandstof LNG vaart. Het schip maakt deel uit van de bestaande Noorse lijndienst welke door de Noorse rederij NorLines AS in samenwerking met Sealane  (Eemshaven) wordt onderhouden en die wekelijks diepgevroren vis vanuit Noorwegen naar Eemshaven transporteert. De schepen bieden een geheel nieuw concept waarbij gecombineerde lading, koel/vries, RoRo en containers, kan worden vervoerd.

NorLines AS heeft recentelijk geïnvesteerd in twee volledig nieuwe zeeschepen: De MV Kvitbjørn en MV Kvitnos. Beide zeeschepen varen 100 % op de milieuvriendelijke brandstof LNG. Noorwegen is een gidsland als het gaat om LNG als nieuwe, robuuste en toekomstgeoriënteerde brandstof voor de scheepvaart vanwege de voordelen voor het milieu. Voor de Eemshaven is het van groot belang om de brandstof in de nabije toekomst vanuit de haven via een bunkerstation aan (zee)schepen te kunnen aanbieden.

Landelijke aandacht voor LNG
LNG is een belangrijke brandstof dat landelijk hoog op de agenda staat. Zo neemt Groningen Seaports op nationaal niveau deel aan het Nationaal LNG Platform en op Noord-Nederlands niveau aan de Taskforce LNG Noord Nederland. Ook het Noorden van Nederland (en Duitsland) wil zich bewijzen als een regio die LNG omarmt. Er wordt gewerkt aan een Masterplan LNG. In 2014 heeft zich een consortium gevormd rondom de ontwikkeling van een LNG bunkerlocatie in Eemshaven; “LNG Noord Nederland”. Groningen Seaports is onderdeel van dit consortium dat verder bestaat uit Energy Valley, Gasunie en GDF SUEZ. Het consortium werkt aan de uitwerking van de diverse plannen tot concrete projecten.

Havenmeester André Bruijn heeft  – volgens een goed nautisch gebruik – de kapitein van de MS Kvitbjørn met een zogenaamd havenschildje verwelkomd vanwege het feit dat het de eerste keer is dat het zeeschip de haven aandoet. MS Kvitbjørn ligt afgemeerd bij Sealane.

De Noorse MS Kvitbjørn arriveert in de Eemshaven

De Noorse MS Kvitbjørn arriveert in de Eemshaven