Minister Jetten ontvangt eerste certificaat voor groene waterstof van waterstofbeurs initiatief HyXchange

Minister Jetten ontvangt eerste certificaat voor groene waterstof van waterstofbeurs initiatief HyXchange

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie heeft vandaag, maandag 11 april, bij een bezoek aan North Sea Port in Terneuzen het eerste certificaat voor groene waterstof in ontvangst genomen. Deze certificaten maken het mogelijk om de handel in waterstof te ondersteunen, zoals beoogd door HyXchange. HyXchange draagt hiermee bij aan de energietransitie en de groei van duurzame energie en de vermindering van de aardgasafhankelijkheid in Nederland.

Het handelsplatform HyXchange is een initiatief van Gasunie en het Havenbedrijf Rotterdam, Port of Amsterdam, Groningen Seaports en North Sea Port (Vlissingen, Gent, Terneuzen). Gasunie en de Nederlandse havens zullen een cruciale rol in de waterstofeconomie gaan spelen.

De handel in waterstof zal plaatsvinden via het daarvoor in te richten handelsplatform HyXchange. De certificaten zijn Garanties van Oorsprong, die garanderen dat de waterstof is opgewekt uit duurzame energie zoals groene stroom. Vertogas B.V., het bedrijf dat nu al de certificering van Garanties van Oorsprong voor groen gas verzorgt en is aangewezen door de Minister om ook voor waterstof de Garanties van Oorsprong te ontwikkelen, heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een certificeringssysteem dat voorziet in deze nieuwe taak. Dit systeem wordt de komende drie maanden getest in een certificatenpilot georganiseerd door HyXchange, waaraan 16 marktpartijen deelnemen in groene en CO2-arme waterstof. Na deze pilot zal de definitieve uitgifte van Garanties van Oorsprong ten behoeve van waterstof van start gaan.

De certificatenpilot is een belangrijke eerste stap van het ontwikkelingsplan HyXchange, tevens aangeboden aan minister Jetten. Dit ontwikkelingsplan heeft drie pijlers:

  1. Deze pilot in de certificering van waterstof: deze is hiermee van start gegaan
  2. Een simulatie van een spotmarkt in waterstof: gaat binnenkort van start
  3. Aanzet tot een internationale prijsindex in waterstof.

Het HyXchange waterstofbeurs initiatief wordt inmiddels met grote belangstelling gevolgd door een kring van 45 marktpartijen actief in energie en industrie. Het uiteindelijke doel is een beurs op de Nederlandse waterstofinfrastructuur als centraal handelspunt en prijsindicator, nationaal en internationaal.