Noordse sterns kunnen broeden in Eemshaven

Noordse sterns kunnen broeden in Eemshaven

Noordse sterns kunnen broeden in Eemshaven

Er is een nieuwe plek gevonden in de Eemshaven waar de (beschermde) kolonie Noordse sterns kan broeden. De nieuwe plaats wordt vandaag ingericht. Ongeveer 1 hectare wordt met een hek afgezet om vossen buiten te houden en van grind voorzien om het voor de vogels een aantrekkelijke broedlocatie te maken.

De nieuwe locatie is 500 meter ten westen van het terrein van Sealane, waar een deel van de populatie zich nu heeft gevestigd. Dat leidde tot ongemakkelijke situaties, omdat de sterns werknemers en bezoekers van het bedrijf aanvielen.

Om de overlast te voorkomen is door Sealane plastic gelegd op het broedgebied. In overleg met ecologen van de provincie Groningen is een deel van het plastic weer verwijderd en wordt  daarnaast een nieuwe plek gerealiseerd voor de sterns.

Het broedseizoen is eigenlijk al begonnen, maar Noordse Sterns kunnen tot half juni beginnen met broeden. Experts verwachten daarom dat de combinatie van het Sealane-terrein en de nieuwe locatie broedsucces kan opleveren.

Het alternatief is tijdelijk. Dit jaar gaat Groningen Seaports met overheden en natuur- en milieuorganisaties in overleg om een definitieve oplossing voor de sterns te vinden, of een goede tijdelijke oplossing voor de komende jaren.

De komende jaren zal de Eemshaven steeds voller worden. Het is de vraag is of de sterns dan blijven terugkomen. In de Eemshaven groeien de meeste kuikens uit tot volwassen vogels en is daarmee de succesvolste broedlocatie van Nederland. Tegelijkertijd is het een snelgroeiende zeehaven met ambities.