Noria gestart met inzamelen van plastic in haven Delfzijl

Noria gestart met inzamelen van plastic in haven Delfzijl

De Delftse start-up Noria is onlangs gestart met het inzamelen van plastic in de haven van Delfzijl. Als onderdeel van het project ‘Stop plastic van Stad naar Wad’, doet Noria de pilot met de CanalCleaner om te voorkomen dat plastic de Waddenzee binnendringt. Het plastic verwijderingssysteem staat acht weken lang in de haven van Delfzijl. Noria werkt in het kader van het programma Startup in Residence Noord-Nederland een half jaar samen met Groningen Seaports.

Het project met de CanalCleaner is onderdeel van een groter geheel. Het bedrijf is namelijk al maanden bezig met de plastic soep in de Waddenzee. Niet alleen wordt de route van het plastic vanuit de stad Groningen via de binnenwateren naar de Waddenzee onderzocht, ook wordt het plastic straks opgevist voordat het de zee bereikt. Het Waddenfonds subsidieert het project, dat drie jaar duurt.

Ook wordt bestudeerd hoe de plastic soep het beste kan worden opgevangen en wat de invloed van onder andere de wind, de stroming en het type wal is. Daarnaast worden de verschillende soorten plastic en hun gewicht, vorm en oppervlak onderzocht. Het totale project kost 639.901 euro, waarvan het Waddenfonds maximaal 419.990 euro bijdraagt. De rest van het bedrag komt van Rijkswaterstaat, waterschap Noorderzijlvest, Groningen Seaports, de gemeente Groningen en Noria zelf.