In de Eemshaven begint deze maand een pilot voor het testen van zeewierkweek. Groningen Seaports stelt de locatie, onder de oploop naar de drijvende steiger achter de Schildweg, beschikbaar voor de zeewierkweek. Een korf, in de vorm van een ring, ging deze week te water. Het doel van het project is om te kijken of natte zeewierkweek, bijvoorbeeld op het Wad of rondom offshore windparken, mogelijk is. Zeewier is een grondstof van de toekomst voor de food-, feed- en farmaciesector.
North Seaweed is een van de twee bedrijven achter de pilot en maakt deel uit van de MOI Offshore Energy community, dé start-up-community in de Eemshaven die innovatie in alle takken van sport in de haven stimuleert. “We maken bij North Seaweed al meer dan 15 jaar een mooie reeks zeewiermixen en op zeewier gebaseerde producten. De focus is hierbij vooral gelegen op producten voor de agrarische sector, zoals mixen voor rundvee, paarden of honden”, aldus eigenaar Hessel Altenburg van North Seaweed.
North Seaweed koopt het zeewier wereldwijd in, maar wil ook graag inlands zeewier verwerken en focust zich momenteel dan ook op de kweek van eigen zeewier. “Dat was mede de reden om te verhuizen naar de Eemshaven. De kweek van zeewier in en rond de Waddenzee heeft grote potentie. Zo kan men bijvoorbeeld slim gebruikmaken van gezamenlijk gebruik van de ruimte en de infrastructuur rondom offshore windparken.”
Volgens Altenburg heeft zeewier heeft een zee van mogelijkheden als het gaat om mogelijke toepassingen. “Zonder dat we het door hebben consumeren we het al direct en indirect. Wist je bijvoorbeeld dat het gebruikt wordt als verdikkingsmiddel voor cacao in chocoladedrankjes, dat zeewier een belangrijke grondstof is in de glasindustrie en een steeds grotere rol speelt in plantenteelt en veehouderij? Zeewier kan ook een grote rol gaan spelen in de reductie van diverse broeikasgassen, zoals CO2 en methaan. En wat mooi is, zeewierkweek vergt geen (extra) landbouwgrond, zoet water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen.”
De kweekkorf voor dit proefproject is ontwikkeld door CIV Offshore & Shipping, een bedrijf (met een vestiging in de Eemshaven) dat productie- en leveringsmogelijkheden aanbiedt van een breed scala netten, waaronder netten voor offshore. “In onze nettenmakerij hebben we een pilotkweekkorf voor zeewier samengesteld en geprefabriceerd. Het samenstel is in de werkplaats deels gedemonteerd en transportabel gemaakt. Deze week hebben we de kweekkorf afgemonteerd op locatie in de Eemshaven hebben de korf te water gelaten. In de loop van volgende week zal het zogeheten entmateriaal van Ulvawier worden ingebracht, zodat het gehele groeiseizoen gemonitord kan worden hoe het drijfsysteem (kweekkorf en wier) zich gedraagt tijdens de pilot”, zegt Joost Crommentuijn van CIV Offshore & Shipping.
De kweekkorf, ontwikkeld door CIV Offshore & Shipping (foto: CIV Offshore & Shipping)
De planning van de pilot is gebaseerd op de kweekperiode van het wier en duurt tot half september. De MOI-communities zijn een initiatief van Economic Board Groningen.