Open dag Eemshaven: zaterdag 10 juni

Open dag Eemshaven: zaterdag 10 juni

Eemshaven 50 jaar

Op woensdag 7 juni 2023 is het vijftig jaar geleden dat de Eemshaven geopend is door de toenmalige koningin Juliana. Ter ere hiervan houden we op zaterdag 10 juni een Open Dag Eemshaven, waarop Groningen Seaports en een groot aantal bedrijven uit de Eemshaven diverse activiteiten organiseren. De open dag is voor iedereen, voor jong en oud. Er zal een veelzijdig programma zijn met o.a. busrondleidingen, vaartochten en diverse bedrijfspresentaties. We werken hard aan het exacte programma, dat we graag zo snel mogelijk bekend willen maken. Houd hiervoor onze website en onze socialmediakanalen in de gaten.

De vondst van zout en aardgas in de jaren 50 van de vorige eeuw in de provincie Groningen leidde tot de vestiging van een industrieel complex, gespecialiseerd in de basischemie, in Delfzijl. Deze industriële ontwikkeling gaf ook de aanzet tot de bouw van de Eemshaven in de toenmalige gemeente Hefshuizen (later Eemsmond, nu Het Hogeland). In het jaarverslag van het havenschap over 1967 wordt voor het eerst gewag gemaakt van de Eemshaven. Als geestelijke vaders van het plan om de toekomstige Eemshaven daar te situeren waar die nu ligt, kunnen de Groninger waterstaatkundigen ir. J. van Veen en ir. N. Nanninga worden beschouwd. In 1976 kwam de eerste “klant” naar de Eemshaven: AG Ems nam een terreintje en een steiger in gebruik langs het Doekegatkanaal voor het passagiersvervoer naar en van het Duitse eiland Borkum. Nadat er verder zo’n 30 jaar lang niet of nauwelijks iets van de grond kwam, kwam de Eemshaven pas deze eeuw echt tot wasdom. Inmiddels heeft de haven een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zijn er vele bedrijven uit verschillende branches gevestigd.

Tijdens de Open Dag Eemshaven zullen veel van deze bedrijven hun deuren openen of op een andere wijze acte de présence geven. Het is een unieke manier om kennis te maken met de bedrijven in de Eemshaven, het havengebied zelf en het biedt de mogelijkheid om op plaatsen te komen waar je normaliter nooit komt. Gedurende de komende periode zal het programma verder vormgegeven worden en zodra dit definitief is, zullen we het bekend maken via onze website en socialmediakanalen.