Binnen zes maanden was de bouw van de offshore servicebasis voor Ems Maritime Offshore B.V. (EMO) in Eemshaven afgerond. Projectleider Jan-Gerd Huiges van hoofdaannemer Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam heeft het gebouw op 14 oktober 2016 officieel aan EMO opgeleverd.
Het gebouw wordt voortaan door EMO en Siemens Nederland N.V. gedeeld. Opdrachtgever Siemens heeft met EMO een langdurige overeenkomst gesloten voor de bouw en exploitatie van een service-hub. Daarvoor heeft EMO ca. 3500 m² van het totale oppervlak van 33.000 m² aan de Beatrixhaven versterkt en bebouwd.
Offshore servicebasis
De service-hub bestaat uit een 600 m² grote loods en een kantoorgedeelte met een oppervlak van 500 m². Deze hub biedt alle voorzieningen die een offshore servicebasis nodig heeft. Naast de klassieke kantoor- en vergaderruimtes zijn er kleedkamers, douches, verblijfsruimten en een droogruimte voor de monteurspakken. Daarmee is aan alle eisen van Siemens voldaan. EMO-projectleider Michael Baumfalk vult aan: “Het gebouw is volgens de nieuwste energienormen gebouwd en houdt rekening met de hoge kwaliteits- en veiligheidseisen van de klant.”
Siemens
Siemens levert en installeert 150 windenergie-installaties voor het Nederlandse windpark GEMINI. Daarnaast kregen zij vorig jaar de opdracht om de komende 15 jaar de operationele en onderhoudswerkzaamheden te verzorgen (O&M-Services). Om de werkzaamheden goed uit te voeren was Siemens op zoek naar een passende locatie. Die is nu in de Eemshaven bij EMO gevonden. “Met EMO hebben we een partner gevonden die onze individuele wensen naar een perfect logistiek concept heeft vertaald”, vertelt Siemens Facility-Manager Gerard van Rijn.
EMO zelf is al sinds 2015 in Eemshaven actief. Naast de uitbating van een drijvende steiger met een lengte van 2 maal 150 meter worden van hieruit ook de vaarten van hun CTV’s gecoördineerd. EMO-directeur Knut Gerdes is duidelijk tevreden: “Met de nieuwe offshore servicebasis kunnen we bewijzen dat we ook op het gebied van havenlogistiek een verstandige keuze zijn.”
De terminal van EMO Nederland B.V. beschikt over een directe toegang tot het water en biedt verschillende toepassingsmogelijkheden. Voor de invulling van het project zijn de eerste 3500 m2 van het totale oppervlak van 33.000 m2 al versterkt. De hal en de kantoorvleugel worden gedeeltelijk aan Siemens verhuurd, zodat dienstverlening aan andere klanten te allen tijde mogelijk is. “Eemshaven heeft al laten zien dat het een ideale locatie is voor de bouw van windparken. Nu krijgen we de mogelijkheid deze goede reputatie uit te breiden naar de operationele fase. Als de behoefte verder toeneemt, zijn wij er klaar voor om extra opslagmogelijkheden te bieden,” aldus Knut Gerdes, directeur van EMO. “Wij staan klaar voor elke klant en bieden altijd de beste oplossing.” EMO heeft ongeveer 1,3 miljoen euro in het project geïnvesteerd.
EMO is onderdeel van de groep AG “EMS” die zich al in 1972 als eerste in de Eemshaven vestigde. Inmiddels heeft de Borkumlijn al drie locaties voor lijndiensten van en naar Borkum en een ca. 10 ha grote terminal. Afgezien van het terminalgebouw en een hal is er ca. 50.000 m2 aan vaste opslagruimte aanwezig. Een trein-aansluiting vanaf de Eemshaven naar Roodeschool staat op de planning.
EMS Maritime Offshore GmbH (EMO)
EMS Maritime Offshore GmbH (EMO) is in 2010 opgericht door AG “EMS”. Deze onderneming legt zich met name toe op de bevoorrading van windparken. Het zwaartepunt ligt daarbij op speciale schepen voor Service en Crew Transfer. Daarnaast stelt EMS Maritime Offshore veiligheidsschepen voor offshore-bouwplaatsen ter beschikking. Het bedrijf is tevens actief op het gebied van haven- en opslaglogistiek en havenmanagement in standplaatsen en thuishavens zoals Eemshaven, Borkum, Emden, Cuxhaven, Büsum en Helgoland. Coördinatiecentra voor offshore-windparken worden in Berne, Bremerhaven, Hamburg, Hooksiel, Helgoland en in Sassnitz onderhouden. Het bedrijf heeft ongeveer 100 medewerkers in dienst, de AG “EMS”-groep ruim 450, en 50 stagiairs.