Positie Zeemanshuis Eemshaven aanzienlijk verbeterd

Positie Zeemanshuis Eemshaven aanzienlijk verbeterd

Positie Zeemanshuis Eemshaven aanzienlijk verbeterd

Jaarlijks ruim 10.000 internationale gasten in het Zeemanshuis

De positie van het Zeemanshuis in de Eemshaven is aanzienlijk verbeterd dankzij de gulle giften van het bedrijfsleven in de Eemshaven en Groningen Seaports. Vandaar dat er donderdagmiddag 20 oktober van 16 tot 18 uur een feestelijk moment is. Harm Post, directeur Groningen Seaports, onthult dan een bord dat een speciaal plekje krijgt in het gebouw.

Het Zeemanshuis is inmiddels een professionele organisatie geworden die met deze bijdragen een aantal projecten intern heeft kunnen doorvoeren. Internationale opvarenden (ruim 10.000 per jaar) kunnen nu – bij hun tijdelijk verblijf aan de Eemshaven – in een comfortabele, huiselijke sfeer, van diverse diensten gebruik maken.

Gerealiseerde projecten

Zo is de Wifi-verbinding opgewaardeerd. Nu kunnen ruim 250 bezoekers gelijktijdig zonder problemen internetten. Op het hellend dak op het zuiden is het beperkt aantal zonnepanelen uit de beginperiode vervangen. Daarvoor in de plaats zijn 48 nieuwe panelen aangelegd, waardoor het stroomverbruik volledig wordt gedekt. Naast het aanbrengen van deze nieuwe voorziening wordt ook nog gekeken naar optimalisering van het energieverbruik binnen het Zeemanshuis. De zonnepanelen zijn voor het Zeemanshuis een fantastische aanwinst. De verwachting is dat op jaarbasis 12000 kWh wordt gegenereerd. Daarnaast zijn onlangs de koelvitrines vervangen, zodat de gasten altijd een gekoeld drankje kunnen nuttigen. Natuurlijk heeft het Zeemanshuis ook nog wensen. Aangezien in de haven geen openbaar vervoer aanwezig is, verzorgt het Zeemanshuis zelf  het vervoer van en naar het Zeemanshuis, indien gewenst. Dat gebeurt met een oud busje, dat hoognodig vervangen moet worden. Dat is een wens die hopelijk nog in vervulling kan gaan.

Het Zeemanshuis
Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 25 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder ander TV-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Het Zeemanshuis werd in 1999 opgericht en sinds 2004 is zij gevestigd in het pand aan de Borkumweg. Het Zeemanshuis ontvangt jaarlijks ca 10.000 bezoekers. Met name de ontwikkelingen in de windenergie stimuleren het aantal bezoekers. Aan het einde van het jaar, met Kerst, wordt alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Ook hieraan dragen bedrijven mee.

Het Zeemanshuis in de Eemshaven

Het Zeemanshuis in de Eemshaven