Orange Blue Terminals in Eemshaven basis voor windparken Hohe See en Albatros

Orange Blue Terminals in Eemshaven basis voor windparken Hohe See en Albatros

  • Tot het takenpakket behoren onder andere havenlogistieke diensten voor de 88 windturbines die nodig zijn voor de windparken Hohe See en Albatros
  • Componenten worden met binnenvaartschepen naar de Orange Blue Terminal vervoerd
  • Buss Offshore Solutions biedt ondersteuning als projectmanager

Orange Blue Terminals, onderdeel van de in Hamburg gevestigde Buss Group, heeft een contract ondertekend met GeoSea voor havenlogistieke diensten die uitgevoerd moeten worden ten behoeve van de offshore windparken Hohe See en Albatros. De windparken komen ongeveer 90 kilometer ten noorden van het Waddeneiland Borkum te liggen.

In totaal zullen Hohe See en Albatros 88 windturbines omvatten. Halverwege april start GeoSea per binnenvaartschip met het vervoer van de funderingscomponenten vanuit de fabriek in Rotterdam naar de Orange Blue Terminal in de Eemshaven. De monopiles en transitiestukken blijven aan boord van het binnenvaartschip langs de kade van de Orange Blue Terminal totdat ze worden opgepikt door het installatieschip.

De Orange Blue Terminal zal gebruik maken van een kraan aan de landzijde voor het lossen van de 88 anodekooien en het aansluitend laden van het installatieschip met de anodekooien en speciecontainers. Speciaal voor deze handelingen maakt OBT gebruik van kraanapparatuur waarmee een lading rechtstreeks naar het jack-up schip geladen kan worden. Hiertoe moet de kraan een reikwijdte hebben van ongeveer 50 meter. Naast een kade en aanlegplaats voor het installatieschip biedt de Orange Blue Terminal GeoSea opslag- en kantoorruimte, terminalapparatuur en professionele uitrusting. Buss Offshore Solutions, specialist op het gebied van projectlogistiek en onderdeel van de Buss Group, ondersteunt de Orange Blue Terminal bij de planning en het management van het project.

Martin Schulz, Managing Director van Buss Offshore Solutions: “Wij hebben al eerder met GeoSea samengewerkt in het kader van de projecten Borkum Riffgrund 1, Godewind 1 en 2, Racebank en Merkur en hebben waardering voor de professionele en betrouwbare samenwerking. Ook bij dit project zullen wij GeoSea ondersteunen met een efficiënte oplossing voor de havenlogistiek.”

De anodekooien, monopiles en transitiestukken worden geleidelijk met behulp van binnenvaartschepen naar de Eemshaven vervoerd. Volgens netbeheerder EnBW zullen de twee windparken Hohe See en Albatros in 2019 worden aangesloten en elektriciteit opwekken voor ongeveer 710.000 huishoudens.

Offshore port Eemshaven met links de locatie van Orange Blue Terminals (foto Eemsdeltadrones)