Provincie Groningen koopt samen met 22 gemeenten en Groningen Seaports strooizout in

Provincie Groningen koopt samen met 22 gemeenten en Groningen Seaports strooizout in

Hoewel de temperaturen nog ver boven het vriespunt uit komen, bereidt de provincie Groningen zich alweer voor op de winter. En we zijn er klaar voor. Samen met 22 gemeenten en Groningen Seaports koopt de provincie strooizout in bij het bedrijf Eurosalt uit Moerdijk. Volgens dit contract levert het bedrijf maximaal 20.000 ton zout per jaar. Dat is genoeg om tijdens een strenge winter in de hele provincie de gladheid te bestrijden. Gedeputeerde Mark Boumans van Verkeer en Vervoer gaf hiervoor donderdag 10 oktober 2013 het startsein door zelf met een grote kraan de strooiwagens te vullen.

De samenwerking van de provincie met de gemeenten en Groningen Seaports op het gebied van gladheidsbestrijding kwam tot stand na de strenge winters van 2009-2010 en 2010-2011. Begin 2010 dreigden de zoutvoorraden op te raken, doordat gemeenten geen of beperkte contracten hadden. De provincie besloot toen de verdeling van het strooizout centraal te regelen om de beperkte voorraden zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Uit evaluaties tussen gemeenten en provincie en Groningen Seaports kwam naar voren dat de (gedwongen) samenwerking door alle partijen positief was ervaren. Vervolgens werd afgesproken om samen voor vier jaar centraal zout in te kopen. Dit moest ervoor zorgen dat er in de toekomst ook met strenge winters voldoende zout beschikbaar is