Stroom van grootste Nederlandse zonnepark naar datacenter Google

Stroom van grootste Nederlandse zonnepark naar datacenter Google

27 Gigawattuur aan groene stroom naar datacenter in Eemshaven

Google en Eneco maken vandaag bekend dat Google voor een periode van tien jaar alle groene stroom zal inkopen die door Sunport Delfzijl, het grootste zonne-energiepark van Nederland, wordt opgewekt. De overeenkomst met Eneco is Google’s vierde investering in duurzame energie in Nederland en de tweede overeenkomst tussen Eneco en Google. De stroom van het zonnepark wordt geleverd aan het datacenter van Google, twintig kilometer verderop in de Eemshaven.

Sunport: 30 hectare zonnepanelen
Sunport is ontwikkeld en gebouwd door het Duitse energieconcern Wirsol. Het zonnepark in Delfzijl omvat ongeveer 123.000 zonnepanelen op 30 hectare grond (gelijk aan zo’n 65 voetbalvelden) en levert naar verwachting ongeveer 27 gigawattuur aan groene stroom. Zowel het datacenter als het zonnepark liggen op het terrein van Groningen Seaports in het Delfzijlse havengebied. Sunport Delfzijl zal begin 2017 operationeel zijn.

“Google is vooruitstrevend door haar datacenter te voorzien van lokaal opgewekte zonne- en windenergie’, aldus Bram Poeth, directeur van Eneco Zakelijk. ‘Daarmee legt zij de lat voor het bedrijfsleven, waar wij de vraag naar duurzame energie sterk zien groeien, hoog. We zijn trots dat wij dat mede mogelijk kunnen maken. Het sluit naadloos aan bij ons streven om onze klanten direct te koppelen aan lokale duurzame bronnen.”

Opnieuw duurzame energie overeenkomst Google
Marc Oman, EU Energy Lead bij Google: ”We zijn er trots op dat ons datacenter in de Eemshaven dankzij onze overeenkomsten met Nederlandse toeleveranciers sinds de eerste dag op duurzame energie draait. We zijn verheugd dat we, na de overeenkomst met Eneco voor de afname van de energie van WindPark Delfzijl en de afgesloten overeenkomsten met de windparken Krammer en Bouwdokken, nu ook zonne-energie kunnen inzetten. Wereldwijd zijn we reeds de levering van 2,7 GW aan groene stroom overeengekomen, waarmee we ‘s werelds grootste zakelijke inkoper zijn van duurzame energie. Overeenkomsten zoals deze geven bedrijven zoals Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame energiecapaciteit.”

Meer informatie over Google’s investeringen in en gebruik van duurzame energie: http://www.google.com/green/energy/.

Het grootste zonnepark van Nederland in Delfzijl levert alle groene stroom aan datacenter Google in de Eemshaven