TenneT sloopt zes masten per week van oude 220 kV-verbinding Vierverlaten-Eemshaven

TenneT sloopt zes masten per week van oude 220 kV-verbinding Vierverlaten-Eemshaven

TenneT werkt aan het verwijderen van de 220 kV-verbinding tussen Vierverlaten en Eemshaven. Vanwege het extreme natte weer het afgelopen half jaar en rekening houdend met het broedseizoen moest BAM Infra de planning voor de sloop van de oude TenneT masten omgooien.

“Gelukkig hebben we die natte periode achter ons gelaten en kunnen we de percelen weer betreden. Waar we in maart nog maar acht masten hadden gesloopt zijn dat er nu bijna zeventig. Onze aannemer sloopt nu zes masten per week! Tussen Eemshaven en de Eemshavenweg zijn ze ondertussen allemaal verwijderd. We krijgen nog regelmatig de vraag of ze echt weg gaan, hopelijk kunnen we iedereen nu een beetje geruststellen”, vertelt Marieke Dupon, omgevingsmanager van TenneT.

Zonder nieuwe tegenslagen wordt de laatste mast halverwege september gesloopt. Na 50 jaar dienst zijn dan in totaal 129 hoogspanningsmasten en 1.100 kilometer geleider verdwenen uit Groningen. De sloop van deze verbinding is mogelijk door de ingebruikname afgelopen zomer van een nieuwe verbinding op hetzelfde traject van 380.000 volt. Met deze ‘superstroomsnelweg’ kan TenneT veel meer elektriciteit vanaf Eemshaven het land in transporteren.