Top Dutch Solar Racing begint goed aan World Solar Challenge

Top Dutch Solar Racing begint goed aan World Solar Challenge

De zonneauto van Top Dutch Solar Racing is goed begonnen aan de World Solar Challenge in Australië. Het team startte afgelopen zondag in het Australische Darwin op pole position doordat ze de kwalificatieronde gewonnen hadden. Dat deden ze op imponerende wijze door met hun zonneauto, Green Lightning genaamd, een parcoursrecord te rijden van 1 minuut en 51 seconden.

Top Dutch Solar Racing Team nam het in die kwalificatie tijdens een individuele ronde op tegen 42 concurrerende teams en reed dus een toptijd. Het team bleef daarmee het Belgische Agoria Solar Team ruim tien seconden voor. De Nederlandse wagen haalde een gemiddelde van 92 kilometer per uur en een topsnelheid van 142.

Top vijf

Na het afleggen van 635 kilometer op de eerste dag van de World Solar Challenge bekroonde het team Top Dutch Solar Racing haar goede uitgangspositie met de derde plaats. Wel bleek dat een race door de woestijn wat anders is dan een rondje op een racebaan. ‘Het is heel vermoeiend om vier uur lang te focussen in een kleine ruimte waarin het al gauw heel heet is’, zegt Vincent Taselaar, student elektrotechniek aan de Hanzehogeschool Groningen en de eerste coureur van de Green Lightning. Helaas kreeg het team op de tweede racedag te maken met technische tegenslag. De accu werd te warm en laadde niet goed meer op. Het team moest daarom een stop maken om goed op te laden en verloor daardoor drie plekken. Niettemin is men hoopvol gestemd op een goede klassering. Volgens woordvoerder Eline Hestra moet de top vijf zeker nog haalbaar zijn. De komende dagen zal blijken of Top Dutch Solar Racing weer een paar plaatsen kan stijgen in het klassement.

Bedrijvenpark Fivelpoort

Tussen 8 juli en 9 augustus 2019 heeft Top Dutch Solar Racing een testbaan op Bedrijvenpark Fivelpoort in Appingedam gebruikt om hun zonneauto te testen als voorbereiding op hun deelname aan de Bridgestone World Solar Challenge. Coöperatie Bedrijvenpark Fivelpoort, Groningen Seaports en de provincie Groningen hebben deze testbaan aangelegd om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan innovatieve en duurzame productiemogelijkheden voor energie in de provincie.

World Solar Challenge

De World Solar Challenge is een race tussen zelfgebouwde zonneauto’s. Tijdens deze challenge racen studententeams met hun zonneauto’s 3022 kilometer door Australië. Deze race is van 13 tot 20 oktober en loopt van Darwin naar Adelaide. Het programma vindt u hier: https://www.worldsolarchallenge.org/event-information/event-program.

De Green Lightning tijdens de World Solar Challenge in Australië (foto Top Dutch Solar Racing)