Vrijdag 14 juni reikt wethouder Carine Bloemhoff het eerste certificaat ‘Maatschappelijk Werkgeverschap’ uit. Het certificaat is ontwikkeld door de GOA Publiek, een stichting die jongeren op leerbanen begeleidt. Carine Bloemhoff is bestuurslid van de stichting. Het certificaat wordt uitgereikt aan Groningen Seaports, waar twee personen in een leerbaan werkzaam zijn.
Ondanks het economisch hoogtij staan nog steeds veel mensen aan de kant of zitten zij ‘gevangen’ in kleine banen onder hun niveau. Een BBL traject, waarin ze 4 dagen werken en 1 dag naar school gaan, is voor hen vaak de enige kans om alsnog een MBO-diploma te behalen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Voor een aantal sectoren (uitgezonderd zorg en techniek) zijn de leerbanen echter nog steeds schaars en is iedere leerbaan van belang. De GOA Publiek wil met het uitgeven van het certificaat haar waardering uitspreken voor die publieke instellingen die hun organisatie open hebben gesteld voor een of meer leerbanen.
De komende weken zullen ook de bestuursleden Meindert Joostens (wethouder Delfzijl), Harmke Vlieg (wethouder Assen) en Solke Munneke (districtmanager UWV) een organisatie verrassen met het certificaat. Voor september zullen alle andere vijftig afdelingen bij zo’n twintig verschillende organisaties die een leerbaan ter beschikking hebben gesteld, het certificaat hebben ontvangen.
Groningen Seaports werkt sinds drie jaar samen met de GOA Publiek om leerbanen in te vullen. Bij de afdeling Business Support zijn momenteel twee BBL-leerlingen werkzaam. Eén ervan is recentelijk begonnen als leerling facilitair medewerker en één leerling werkt inmiddels al een jaar als Management Assistent.
De GOA Publiek is een stichting die jongeren op leerbanen in de publieke sector verloont en begeleidt. De stichting is in 2010 opgericht vanuit het actieplan jeugdwerkloosheid om zoveel jongeren via leerbanen te begeleiden naar de arbeidsmarkt. De GOA Publiek werft leerbanen, matcht deze met de geschikte jongeren, draagt het werkgeverschap gedurende de opleiding en begeleidt de jongeren intensief met trainingen, coaching, workshops en intervisie. Inmiddels hebben al meer dan vijfhonderd jongeren via de GOA Publiek hun MBO-diploma kunnen behalen. Zij zijn bij ruim vijftig verschillende organisaties werkzaam geweest.