Uppact huurt ruimte in het Chemport Innovation Center

Uppact huurt ruimte in het Chemport Innovation Center

UPPACT bv, de veelbelovende startup die moeilijk te recyclen gemengd plastic en textiel afval omzet in duurzame bouwmaterialen, gaat een ruimte huren in het Chemport Innovation Center (CIC) te Delfzijl, wat behoort tot het beheersgebied van Groningen Seaports. Hier zet Uppact de eerste grote stap naar commerciële productie. De nieuwe DEMO fabriek heeft een verwerkingscapaciteit van 4000 ton per jaar.
De officiële overeenkomst tussen UPPACT en het CIC werd op donderdag 11 januari ondertekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in hetzelfde CIC.

Jan Jaap Folmer, medeoprichter en directeur van UPPACT, beschouwt deze ontwikkeling als een cruciale mijlpaal. “De afgelopen twee jaren hebben we onze unieke technologie gevalideerd en verschillende plastic en textiel afvalstromen getest met behulp van onze pilot installatie in de Eemshaven. Nu gaan we in het CIC de opgeschaalde eerste productielijn opzetten en het volledige circulaire concept uitrollen, inclusief de georganiseerde aanvoer van afvalstromen en de introductie van circulaire producten op de markt”.

De Unwastor, de mixer/melter die in de pilot installatie bij maritieme afvalinzamelaar Bek & Verburg in de Eemshaven staat, is een baanbrekende Australische uitvinding. Het apparaat kan moeilijk te recyclen plastic- en textielafval op mechanische wijze transformeren tot een homogene en consistente massa, ideaal voor de productie van dikwandige bouwmaterialen zoals massieve palen en planken. Momenteel belandt het merendeel van het afval dat UPPACT zal verwerken in verbrandingsovens of de cementindustrie. Folmer benadrukt: “Dit resulteert niet alleen in verlies van waardevolle grondstoffen, maar veroorzaakt ook schadelijke emissies en CO2-uitstoot. Bovendien betreft het meer dan de helft van al het plastic en textiel afval in Nederland, waardoor de impact van onze activiteiten aanzienlijk is”.

Met betrekking tot de opgeschaalde faciliteit in het CIC heeft UPPACT aangegeven vergevorderd te zijn in de tweede financieringsronde. De afronding van deze fase wordt zeer binnenkort verwacht, zodat de DEMO-fabriek dit jaar nog opgestart kan worden.

Groningen Seaports verwelkomt UPPACT met open armen in het CIC te Delfzijl. Cas König, CEO van Groningen Seaports, zegt hierover: “UPPACT past uitstekend in ons concept om scale-ups die in het Noordelijke ecosysteem passen in hun groei te faciliteren. Daar hebben we ook het CIC voor opgezet. Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking en de positieve impact die deze innovatieve onderneming zal hebben op duurzaamheid, milieubehoud en circulariteit in Noord-Nederland”.

Meer informatie over het CIC is te vinden op: https://www.chemportinnovationcenter.nl/.