Van Merksteijn investeert aanzienlijk in Eemshaven

Van Merksteijn investeert aanzienlijk in Eemshaven

Komst Van Merksteijn International naar Eemshaven goed voor honderden banen!!

Van Merksteijn International B.V. heeft serieuze plannen voor de bouw van een productiefabriek voor walsdraad in de Eemshaven (Noord-Groningen). Het bedrijf heeft haar hoofdvestiging in Almelo (Overijssel) en overweegt haar grondstof (walsdraad) die nu nog extern wordt ingekocht , zelf te gaan produceren. Hiervoor is een locatie van ca. 28 ha nodig en een goede ligging aan het water. Van Merksteijn International  B.V. is inmiddels begonnen met de voorbereidingen en is op dit moment in gesprek met diverse belanghebbende partijen in de provincie Groningen. De planning is erop  gericht dat de fabriek in 2020 in gebruik kan worden genomen. De ondertekening betreffende de grondposities heeft vrijdag 22 december jl. plaatsgevonden en hiermee is de eerste stap gezet richting de realisatie van de fabriek.

In de huidige situatie wordt deels walsdraad ingekocht die is geproduceerd uit de primaire grondstof ijzererts met daarbij zeer lange transportafstanden. In de nieuwe fabriek in de Eemshaven gaat Van Merksteijn International zelf walsdraad produceren uit de secundaire grondstof (gereinigd) staalschroot voor de bestaande fabriek in Almelo. In de Eemshaven komt dus geen hoogovenfabriek. In Almelo wordt de walsdraad gebruikt voor de verdere verwerking tot wapeningsstaal voor de bouw, voor de productie van diverse soorten hekwerken en om verzinkte draden van te maken. De nog te bouwen fabriek in de Eemshaven vergt een investering van ca. 250 miljoen euro en levert aan ca. 275 fte directe werkgelegenheid in de metaalsector, waaronder een belangrijk aandeel MBO-gerelateerd.

Van Merksteijn International is één van de grootste producenten van wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld. Het bedrijf heeft de zorg voor het milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zal daarin een stap verder gaan door met deze nieuwe investering een bijdrage te leveren aan de transitie naar een Circulaire Economie, en dat op een zo milieuvriendelijke en innovatieve wijze als mogelijk. Het project draagt mede daarom de naam “Green Steel Mill”.

De komst van Van Merksteijn Internationaal B.V. past perfect in de (groene) Havenvisie die Groningen Seaports nastreeft. Een van de speerpunten in deze visie is het hebben van een volledige circulaire industrie. Groningen Seaports heeft zich samen met de Provincie Groningen, de gemeente Eemsmond en Eemsdelta EZ sterk gemaakt om dit project dat een hoge toegevoegde waarde heeft voor de werkgelegenheid in de Eemshaven te realiseren.

De locatie van de walsdraad fabriek van Van Merksteijn in de Eemshaven