Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht:

TKF – Twentsche Kabelfabriek (TKF) is momenteel in de afbouwfase van de fabriek. Naar verwachting gaat de productie medio dit jaar starten. Met deze fabriek focust TKF zich op de productie van onderwaterkabels die de windturbines op zee met elkaar verbinden. De verwachting is dat jaarlijks zo’n 1200 km aan onderwaterkabels geproduceerd gaan worden.

EDC – Eemshaven Distribution Center (EDC) is volop bezig met de bouw van een logistiek verzamelgebouw op haar 12 hectare grote terrein vlakbij de Emmahaven. Het bedrijf, dat zich focust op de ontwikkeling en implementatie van industriële en logistieke vastgoedprojecten, heeft vanuit de Eemshaven een verbinding met Duitsland, Scandinavië en Engeland. De bouwactiviteiten gaan snel en liggen op schema.

Holland Malt – de moutfabriek van Holland Malt is bijna klaar met het ombouwen van haar fabriek en daarmee is het ambitieuze plan om volledig CO2-neutraal te zijn ook bijna gehaald. Van het verbranden van 18 miljoen m3 gas per jaar gaat het bedrijf naar 0. Door warmte uit eigen proceslucht te halen én gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen kan Holland Malt straks volledig op elektriciteit draaien.

Holemans – in de Beatrixhaven doet Holemans Nederland aan op- en overslag van bulkgoederen (zand, split, stenen, e.d.). Het bedrijf is hard gegroeid de afgelopen jaren en heeft daarom haar terrein uitgebreid. Dit terrein is inmiddels verhard en wordt verder ingericht  voor de aan- en afvoer van primaire bouwstoffen.

QTS – de oude loodsen van Bakker Bierum, voorheen ook bekend als patatfabriek, maken plaats voor het nieuwe terrein van QTS aangrenzend aan haar huidige locatie. Hier bouwt het Amerikaanse bedrijf een nieuw datacenter.

Google – ook Google is bezig met bouwactiviteiten op haar bestaande locatie voor uitbreiding van haar datacentercapaciteit. Zowel QTS als Google zijn bezig met het slaan van de palen en verdere grondwerkzaamheden.

RWE – RWE heeft een aanvang gemaakt met de bouw van een groot batterijopslagproject bij de biomassacentrale. Het opslagsysteem krijgt een vermogen van 35 megawatt en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur.