Voor de derde maal Groningen Seaports Masters damtoernooi

Voor de derde maal Groningen Seaports Masters damtoernooi

Op zaterdag 22 december opent burgemeester Emme Groot van Delfzijl om 14.15 uur het derde Groningen Seaports Masters damtoernooi. Ondanks de crisis die ook in Groningen heeft toegeslagen, is het gelukt deze Kerst een damtoernooi  van internationale allure te organiseren. Het derde Groningen Seaports Masters international invitation draughts tournament vindt plaats van 22 tot en met 29 december in het Theater en Congrescentrum De Molenberg in Delfzijl.

Deelnemende spelers
Wereldkampioen Alexander Georgiev uit Rusland; de kampioen van Afrika: Joel Atsé uit Ivoorkust.  Uit Brazilië komt de sterkste speler van het Amerikaanse continent: Allan Silva en uit Azië komt de Chinese  kampioen Zhou Wei. De twee winnaars van het Seaports Masters toernooi in 2010 zijn ook van de partij, de Rus Alexander Schwarzman  en de Nederlander Kees Thijssen. De Europese kampioen bij de dames, Zoja Golubeva uit Letland is aanwezig. Uit Groningen komt de nummer vier van het kampioenschap van Nederland 2012 Michiel Kroesbergen. Verder doen mee: uit Senegal Macadou N’Diaye, uit Italië Michele Borghetti en uit Nederland de internationale grootmeester Ron Heusdens. Als twaalfde speler maakt de Rus Ainur Shaibakov het spelersveld compleet.

De toernooiopzet
Het Groningen Seaports Masters is een rond toernooi, waarbij alle spelers tegen elkaar uitkomen. Met deze spelers is het ook een van de sterkst bezette damtoernooien ter wereld. Vrijwel alle toernooien worden tegenwoordig via het zogenaamde ’Zwitsers systeem’ gespeeld, waarbij men maar tegen een beperkt aantal deelnemers speelt en het toeval een grote rol speelt. Het toernooi staat onder leiding van de Belg Johan Demasure, internationaal arbiter en toernooidirecteur van de Werelddambond.

Partijen volgen
Het toernooi vindt plaats op de bovenverdieping van het theater en congrescentrum De Molenberg Op 22, 23, 26, 28 en 29 december vindt één speelronde plaats. Op 24, 25 en 27 december worden twee ronden op een dag gespeeld.  De uitleg wordt vanaf 24 december verzorgd door de internationale grootmeester Andreas Kuyken uit Zwitserland.

Het toernooi kan live worden gevolgd via internet: http://www.groningen-seaports-masters.eu

Sponsors
De hoofdsponsors van het toernooi zijn Groningen Seaports (naamgever van het toernooi) en de gemeente Delfzijl (speel- en verblijfslocatie). Ook de volgende sponsors hebben bijgedragen aan de realisatie van het toernooi: E.On, AkzoNobel, Wagenborg Shipping, Bollegraaf Recycling Machinery, Hotel Restaurant de Boegschroef en de gemeente Eemsmond. Het prijzengeld bedraagt 5.000 euro, met een eerste prijs van 2.500 euro, naast de startgelden.