Windturbines markeren haveningang Eemshaven

Windturbines markeren haveningang Eemshaven

De bouw van de twee windturbines naast de strekdammen in de Eemshaven vordert zienderogen. De turbine aan de oostpier staat inmiddels en die aan de westpier is ook al vergevorderd. Daarmee markeert Windpark Strekdammen, waar beide turbines onder vallen, de haveningang van de Eemshaven.

Windpark Strekdammen is een project van initiatiefnemers Pondera en Rebel en bestaat uit twee windturbines bij de strekdammen in de Eemshaven. Om het windpark mogelijk te maken, zijn de bestaande strekdammen deels verbreed en verstevigd. Windpark Strekdammen heeft GE (General Electric) geselecteerd als leverancier voor de windturbines. De GE Cypress 5,5 MW is een windturbine met een rotordiameter van 158 meter, een hubhoogte van 141 meter en een vermogen van 5,5 MW. De turbine is specifiek ontwikkeld voor gebieden dicht bij de kust en daarmee zeer geschikt voor het Strekdammen-project.

De bouw van de twee windturbines is begin 2021 gestart en Windpark Strekdammen levert naar verwachting medio 2022 de eerste stroom. Beide windturbines samen kunnen zo’n 15.000 huishoudens voorzien van stroom.

 

De twee windturbines naast de beide strekdammen van de Eemshaven in aanbouw (Foto Groningen Seaports – Koos Boertjens)