Zonnepark Valgenweg in Delfzijl feestelijk geopend

Zonnepark Valgenweg in Delfzijl feestelijk geopend

Op 19 oktober 2023 is het nieuwe zonnepark Valgenweg in Delfzijl feestelijk geopend. Het zonnepark is een succesvol gezamenlijk project van het bedrijf WIRCON, dat het zonnepark realiseerde, en Groningen Seaports. De lokale samenwerkende energiecoöperaties Eemsdelta Energiek en energiecoöperatie Windvogel zijn eveneens aandeelhouders van het zonnepark en bieden de mogelijkheid dat ook lokale huishoudens in de provincie Groningen kunnen profiteren van deze duurzame energie.

Zonnepark Valgenweg ligt in het noordoosten van Nederland, in Delfzijl. De bouw van het zonnepark duurde vijf maanden. In totaal zijn er 31.176 zonnepanelen (17,5 MWp) geplaatst, die jaarlijks zo’n 17 gigawattuur elektriciteit leveren en bijdragen aan een CO2-besparing van minimaal 8.750 ton.

Axpo en de toonaangevende fabrikant van industriële chemicaliën Nobian hebben al een langetermijnovereenkomst voor stroomafname (PPA) ondertekend. Volgens de 15-jarige overeenkomst zal Axpo jaarlijks 17 GWh aan hernieuwbare energie afnemen van zonnepark Valgenweg en deze leveren aan de productiefaciliteiten van Nobian in Delfzijl.

In het noorden van het zonnepark wordt een grondwal aangelegd, die dient als privacyscherm voor bewoners. Na voltooiing van de bouwwerkzaamheden worden binnen het zonnepark stroken bloembedden voor insecten aangelegd. Deze kunnen dienen als belangrijke voedselbronnen voor wilde bijen en andere insecten. Bij het ontwerp van het zonnepark is er al rekening mee gehouden dat schapen in het park moeten kunnen grazen. Hiervoor zijn speciale bijtbeveiligingen nodig, zodat de dieren zich niet kunnen verwonden en elektrische kabels niet kunnen beschadigen.

WIRCON’s algemeen directeur Dr. Jörg Gerike: “We zijn blij dat we in slechts vijf maanden tijd een tweede zonnepark hebben gebouwd in het noordoosten van Nederland, samen met Groningen Seaports als grondeigenaar, en dat we met zonnepark Valgenweg duurzame energie kunnen leveren. Na de bouw en exploitatie van een eerste zonnepark met 30,8 MWp realiseerde WIRCON binnen tijd en budget het hoogwaardige zonnepark Valgenweg. Dit is een uitstekende basis voor verdere succesvolle samenwerkingen.””

Groningen Seaports’ CEO Cas König: ‘’Wij zijn trots om onderdeel te zijn van de zon- en windenergieprojecten, op deze manier dragen wij bij aan de productie van duurzame energie binnen ons gebied. Groningen Seaports en haar klanten hebben hernieuwbare energie nodig om activiteiten en producten duurzamer te maken. Deelname van Groningen Seaports en dit zonnepark als een van de aandeelhouders past goed in de deze strategie. Een van de lokale energiebedrijven ‘’Bronnen van ons’’ is ook als aandeelhouder betrokken. Op deze manier kunnen ook lokale huishoudens in de provincie Groningen profiteren van hernieuwbare energie.”

Voorzitter Willem Schaap van Eemsdelta Energiek: ”Dit is tot nu toe het grootste duurzame project dat de samenwerkende energiecoöperaties in de gemeente Eemsdelta hebben opgepakt. Met de opgedane ervaring en de winst zullen andere duurzame projecten ten behoeve van de bewoners uit de gemeente Eemsdelta geïnitieerd en gefinancierd worden. Door samenwerking met de coöperatie Windvogel kan Eemsdelta Energiek van hun expertise en financiële ondersteuning gebruik maken.”