Aankondiging overdracht Patrouilleschip Groningen

Aankondiging overdracht Patrouilleschip Groningen

Het patrouilleschip 'de Groningen'

Het patrouilleschip 'de Groningen'

Woensdagmiddag 16 januari a.s. wordt het patrouilleschip Groningen in Delfzijl overgedragen door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) aan Defensie. Het patrouilleschip is het vierde en tevens laatste schip uit de Holland-klasse en is daarmee het nieuwste schip van Defensie. Na de overdracht van de ‘Groningen’ volgt een periode van testen en beproevingen voordat het schip wordt ingezet door de Koninklijke Marine. Het schip krijgt daarvoor in maart 2013 nog een mastconstructie met geavanceerde radar-, antenne- en camerasystemen.

Taken
De ruim honderd meter lange Patrouilleschepen gaan onder andere kustwachttaken, waaronder search and rescue, en rampenbestrijding uitvoeren in zowel Nederland als Curacao, Sint Maarten, Aruba en Caribisch Nederland. De Marine zal één schip permanent in de West inzetten. Daarnaast worden de schepen gebruikt voor maritieme veiligheidstaken zoals maritieme aanwezigheid, beveiliging (onder andere tegen piraterij), logistieke ondersteuning, humanitaire hulp en evacuatieoperaties. Indien nodig kan het patrouilleschip een NH90-helikopter en twee snelle bootjes, de zogenaamde Fast Raiding Interception and Special Forces Craft (FRISC), inzetten voor het doen van onderscheppingen.

Vrije toegang
Van 16:00-18.00u is patrouilleschip de ‘Groningen’ vrij toegankelijk voor geïnteresseerd publiek. De bemanning staat de bezoekers graag te woord en de maritieme liefhebber kan dan een indruk krijgen van de geavanceerde systemen en het dagelijkse leven aan boord van het schip. De ‘Groningen’ ligt 16 januari a.s. afgemeerd aan de Handelskade West te Delfzijl.

Het patrouilleschip 'de Groningen'

Het patrouilleschip ‘de Groningen’