Bouw fabriek SFP in Delfzijl vordert gestaag

Bouw fabriek SFP in Delfzijl vordert gestaag

DCIM100MEDIADJI_0099.JPG

De werkzaamheden voor de bouw van een groengasinstallatie van Sustainable Fuel Plant (SFP), waar begin dit jaar mee is gestart, lopen gestaag door. Op dit moment zijn al meer dan 3.000 heipalen in de grond gegaan en deze heiwerkzaamheden duren naar verwachting tot eind juli. Daarnaast is SFP begonnen met de bouw van de eerste silo, die zo’n dertig meter hoog moet worden. Naar verwachting zal de bouw van de fabriek eind 2025 worden afgerond. SFP verwacht vanaf het vierde kwartaal van 2025 volledig in productie te zijn.

SFP, dat op het terrein Oosterhorn-Zuid vijf hectare grond in erfpacht heeft, produceert duurzame energie in de vorm van biomethaan uit organische reststromen die geen andere toepassing meer hebben. Dit zijn bijvoorbeeld restproducten uit de voedselverwerkingsindustrie. Het groene gas wordt vervolgens geïnjecteerd op het aardgasnetwerk. Op die manier draagt  SFP haar steentje bij aan de verduurzaming van Nederland.

SFP koos voor de bouw van haar groengasinstallatie voor Delfzijl vanwege verschillende voordelen. Een daarvan is de strategische ligging met gemakkelijke toegang over land en water. Dit maakt logistiek en transport gemakkelijk. Daarnaast kan SFP in Delfzijl samenwerken met lokale partners om een constante aanvoer van grondstoffen te verzekeren. Daarmee past SFP perfect in de clusterstrategie van Groningen Seaports: de ‘afval’ van het ene bedrijf is de brandstof van de andere. Een prachtig voorbeeld van circulaire economie. Ook stimuleert de vestiging van SFP in Delfzijl de lokale economie en creëert het werkgelegenheid voor circa vijftien mensen.