Buss Terminal Eemshaven voltooit project “Hornsea Two”

Buss Terminal Eemshaven voltooit project “Hornsea Two”

default

Buss Terminal in de Eemshaven heeft de logistieke afhandeling en transport van het onderwaterdeel van ‘s werelds grootste offshore windpark Hornsea Two, bestaande uit 165 windturbines, voltooid. Begonnen in augustus 2020 heeft de Eemshaven de laatste 15 maanden als basishaven gefungeerd voor de afhandeling en verlading van 165 fundatiepalen en verbindingsstukken (gedeelte tussen de fundatie en de torenpaal). Buss Terminal Eemshaven was gecontracteerd door DEME Offshore, die verantwoordelijk was voor het transport en de installatie van de palen en verbindingsstukken.

Het bleek een hele klus met onderdelen die soms wel 1.230 ton per stuk wogen, maar het ervaren team van projectmanagers, stuwadoors en technici van Buss Energy Group zorgde voor een uitstekende afhandeling van het project. Zo werd er onder andere gebruik gemaakt van een speciaal op maat gemaakte portaalkraan voor een efficiëntere logistiek op de terminal. In totaal zorgde het project voor meer dan 100.000 manuren werk voor Buss en haar onderaannemers. Ondanks de moeilijkheden door de coronapandemie is de installatie van de fundaties met succes en voor op schema afgerond.

Het Hornsea Two-windpark ligt 89 kilometer uit de kust van het Engelse Yorkshire in de Noordzee en is eigendom van de Deense energiegroep Ørsted. Het bestaat uit 165 Siemens Gamesa-turbines van 8 MW. Met een totaal vermogen van bijna 1,4 GW gaat het park ongeveer 1,3 miljoen huishoudens voorzien van groene stroom. Het windpark zal uiteindelijk met een offshore oppervlak van 462 km² het grootste offshore windpark ter wereld zijn. Naar verwachting is het park in 2022 volledig operationeel.

Buss Terminal Eemshaven