Chemport Innovation Center officieel geopend: opschaling start-ups kan beginnen

Chemport Innovation Center officieel geopend: opschaling start-ups kan beginnen

Woensdagmiddag 23 november heeft gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen de feestelijke opening van het Chemport Innovation Center (CIC) verricht. Tegelijkertijd werd de eerste huurder, ExxFire, verwelkomd. Het Chemport Innovation Center biedt volop ruimte voor opschaling, innovatie, demonstratie en doorgroei van industriële bedrijvigheid. Het is daarmee een belangrijke schakel in de cyclus van industriële start-ups.

De oude fabriek op het industrieterrein van Groningen Seaports in Delfzijl, waar het CIC gevestigd is, ondergaat een totale metamorfose. De buitenmuren van het kantoor zijn blijven staan, de rest is of wordt vernieuwd. Isolatie en luchtbehandeling zijn up-to-date, vergaderzalen, bedrijfsvloeren, kantoorruimtes, kantine, parkeerterrein: alles is aangepakt. Het Chemport Innovation Center is klaar om start-ups die bijdragen aan de vergroening van de industrie te helpen doorgroeien.

De eerste huurder, ExxFire, tekende vandaag het huurcontract. ExxFire ontwikkelt een revolutionaire methode om met behulp van drukloos opgeslagen gas waardevolle ruimtes brandveilig te krijgen. “Denk aan kritische IT-racks in datacenters, archieven, elektrische installaties, musea, bibliotheken, depots. Overal waar bluswater misschien wel meer schade doet dan de brand zelf, bieden wij uitkomst”, vertelt CEO Harm Botter.

ExxFire ontwikkelde de technologie de afgelopen jaren op labschaal op de Zernike Campus en staat nu voor de opschaling en de sprong naar de markt. Het bedrijf heeft hiervoor nu een hal en een kantoor tot zijn beschikking in het CIC. “Daar zijn precies de faciliteiten die we nu nodig hebben om verder te innoveren en op termijn te gaan produceren”, zegt commercieel directeur Edwin Verver.

Provinciale subsidie
Zo’n plek waar die volgende fase in het proces van industriële start-ups vorm krijgt, ontbrak nog in Noord-Nederland. In het CIC kunnen start-ups, die hun technologie verder ontwikkelen en opschalen, gezamenlijk gebruik maken van de faciliteiten, wat fors scheelt in de kosten. Meer start-ups tonen al interesse.

Bedrijven die zich in het CIC vestigen, komen in aanmerking voor een subsidie van de provincie Groningen. ExxFire ontvangt een bijdrage van 50.000 euro voor de inrichtingskosten, zo maakte gedeputeerde Rijzebol bekend. “Het Chemport Innovation Center gaat een mooie toekomst tegemoet. Na ExxFire zullen er spoedig meer bedrijven volgen die deze testlocatie gaan gebruiken als springplank voor nieuwe producten naar de markt.”

Groen en duurzaam
ExxFire past precies in de kaders die Chemport Europe voor huurders van het CIC stelt: innovatief, toe aan demonstratie en opschaling, en duurzaam. “Uitgangspunt is dat de ondernemingen hier bijdragen aan de vergroening van de industrie’’, vertelt Cas König, CEO van Groningen Seaports. “Dat is ook in ons belang. We moeten vergroenen en hebben daar innovatieve initiatieven keihard bij nodig.”

In het geval van ExxFire is die vergroening evident. Waar de wereld nu nog gebruik maakt van broeikasgassen onder hoge druk om branden te blussen – waar water een slecht idee is -, werkt de technologie van ExxFire met groene stikstof, dat zeer innovatief drukloos in een vaste stof is opgeslagen in een zogenaamde Cool Gas Generator. Botter: “Dat is anders dan de stikstofoxides, waarover nu veel discussie is. Bijkomend voordeel van ons systeem, waarvan de technologie afkomstig is uit de ruimtevaart, is dat het onderhoudsvrij is en daarmee, naast complete veiligheid en een groen blusgas, een echte gamechanger in de wereld van de brandveiligheid.”