Contitank investeert in nieuwe, veilige steiger

Contitank investeert in nieuwe, veilige steiger

Contitank, een opslagbedrijf voor plantaardige en dierlijke oliën en vetten en bio-based materialen in de haven van Delfzijl, heeft afgelopen jaar een half miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe steiger. Daarmee kan het bedrijf nu grote schepen tot 200 meter veilig ontvangen.

“De steiger moest er komen, omdat er tegenwoordig grotere schepen langskomen als waar onze steiger in voorzien was. Gemiddeld waren de schepen zo’n 160 meter en daar was de steiger meer dan voldoende voor. Maar zodra een groter schip wilde aanmeren, kwam je in de vergunning krap te zitten. Grotere schepen moet veilig kunnen aanmeren, dat is niet alleen voor ons belangrijk, maar voor de hele haven. Die veiligheid zou in het gedrang kunnen komen, want als het bijvoorbeeld door storm misgaat zijn de rapen gaar en is de narigheid niet te overzien”, vertelt Bob Houtenbos, commercieel directeur van Contitank.

Schoolvoorbeeld van lokale samenwerking

In samenwerking met lokale partijen zoals Groningen Seaports, Rijkswaterstaat, Bootlieden Vereniging Delfzijl/Eemshaven, Loodswezen en Heuvelman Ibis werd Contitank ondersteund in het verlengen van de steiger. Houtenbos: “We werden in positieve zin verordineerd door deze partijen. En ik moet zeggen dat die samenwerking ervoor heeft gezorgd dat we nu een voorziening hebben die adequaat is, waarbij alle partijen die er bij betrokken zijn geweest tevreden zijn. Ook hebben we in de tussentijd dankbaar gebruik kunnen maken van Niestern Sander. Wij mochten de meertrossen voor de achterkant van de schepen uiteindelijk via hun steiger gebruiken. Kortom, ik vind dit een schoolvoorbeeld van hoe wij in deze regio met elkaar omgaan. Door dit project is er ook een hechtere band ontstaan.”

De nieuwe steiger van Contitank (foto: Koos Boertjens/Groningen Seaports)

Naast het verlengen van de steiger zijn er ook drie meerpalen geslagen om te zorgen dat grote schepen een goede verbinding met de wal kunnen maken. “Daarnaast zijn er vier palen geslagen waar het platform op rust. In feite is onze steiger daarmee verdubbeld. Voor de huidige situatie hadden we een werkplatform waar alle slangen, aankoppelingen en leidingen lagen. Daar moest ook de gangway, dus de loopplank van schepen, naar beneden. Je moet je voorstellen dat zo’n wand van het schip wel twaalf meter hoog kan zijn. Als de gangway dan recht naar beneden staat, is dat niet ideaal en dat zorgde voor gedoe. Nu hebben we puur een platform om de gangway te laten zakken en dat geeft tegelijkertijd extra steun aan de zijkant voor zo’n groot schip. Het veilig van het schip naar de steiger te komen is nu 100 procent gewaarborgd”, zegt Houtenbos.

Van fabriek met tanken naar tankenpark met een fabriekje

Het bestaand Contitank-gebied in Farmsum is na de uitbreiding in 2019 goed voor 43.300 kubieke meter aan opslagmogelijkheden, maar daar stoppen de ambities volgens Houtenbos niet. “Mijn collega Sake van der Zee heeft, nadat de voormalig Nedalco-fabriek op dit terrein stopte, altijd gezegd om van een fabriek met tanken een tankenpark met een fabriekje te maken. Dat is gelukt. Maar we willen meer: wij ondersteunen op een duurzame manier de sterke groei van de bio-economie in dit gebied. Wij zijn constant bezig te innoveren, om met duurzame maatwerkoplossingen de groene toekomst een gezicht te geven. Dat willen wij bereiken door bijvoorbeeld de instroom van hoogwaardige, natuurlijke grondstoffen te ontvangen. En hopelijk lukt het om die groene grondstoffen via een pijpleiding te verpompen naar het Chemie Park. Onze ambitie is een intensieve samenwerking met Chemport Europe, waardoor zij eveneens over onze steiger kunnen beschikken. Kijk, bij Rotterdam en IJmuiden heb je een voordeur, maar ook Delfzijl heeft een prachtige ingang om schepen en handel te kunnen ontvangen; een voordeur naar handel en bedrijvigheid in deze omgeving. Dat is hartstikke belangrijk.”