Groningen Seaports en Pipelife winnen Northern Enlightenmentz 2018

Groningen Seaports en Pipelife winnen Northern Enlightenmentz 2018

Tijdens het Eemsdeltavisiecongres zijn havenbeheerder Groningen Seaports en producent van kunststof buizen Pipelife uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2018. Zij wonnen met hun infrastructuur voor waterstof. Bijzonder is dat de leidingen van kunststof zijn. De twee bedrijven zijn hiermee een duurzaam voorbeeld voor de noordelijke provincies.

Infrastructuur voor groene waterstof

Groningen Seaports en Pipelife gaan samen een infrastructuur voor het transport van groene waterstof aanleggen in Delfzijl en de Eemshaven. Pipelife levert de gasbuizen en Groningen Seaports zorgt voor de aanleg. Waterstof kan een belangrijke oplossing bieden voor fluctuaties in het groene energieaanbod. De inzet van waterstof is echter nog erg duur. Het gebruik van kunststofleidingen kan de kosten van waterstof significant verlagen. Lees hier een uitgebreid artikel over het project. In de finale namen zij het op tegen Stercore en Enerpy. Stercore maakt van mest en digestaat uit co-vergisters duurzame energie en koolstof, zonder dat hierbij afvalstoffen ontstaan. Enerpy zet organische reststromen om in grondstoffen met behulp van radiolyse, een technologie die gelijkenissen heeft met pyrolyse.

Verkiezing

Met de Northern Enlightenmentz verkiezing willen we de noordelijke provincies inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En willen we innovaties en processen een duwtje in de rug te geven. Een vakjury heeft voor 60 procent de punten verdeeld, daarnaast mochten ook bezoekers van Eemsdeltavisie hun stem uitbrengen (telt voor 20 procent) en via internet konden mensen stemmen (telde ook voor 20 procent mee). (Bron: Petrochem)

De winnaars van de Northern Enlightenmentz 2018; vlnr Robert Jan Berg (Pipelife), Eertwijn van den Dool (Groningen Seaports) en Herbert Colmer (Groningen Seaports) (Foto Koos Boertjens)