Groningen Seaports gaat Finse samenwerking aan voor 20 km lange onderwaterinspecties kades

Groningen Seaports gaat Finse samenwerking aan voor 20 km lange onderwaterinspecties kades

Groningen Seaports heeft besloten om de samenwerking met het Finse hightech bedrijf VRT Finland aan te gaan voor de inspectie van haar havenkades zowel boven als onder water. Hiermee garandeert het havenbedrijf een langere levenscyclus van haar havens, offshore windparken, terminals en overige industrieterreinen. In 2017 is ca. 5 km geïnspecteerd en vanaf eind januari 2018 starten de inspecties van de resterende ruim 20 km.

De inspecties van VRT, waarbij met behulp van een multibeam sonar en een onbemand schip gelijktijdig gegevens boven en onder water worden verzameld, stellen Groningen Seaports in staat de mogelijkheden van de meest recente Finse technologie in te zetten voor het verkrijgen van ondubbelzinnige en gedetailleerde onderzoeksgegevens zonder downtime voor de normale dagelijkse activiteiten.

In de zomer van 2017 was Groningen Seaports op zoek naar een partner die innovatieve oplossingen kon leveren voor het monitoren van de staat van onderwaterconstructies die bij traditionele inspectiemethoden vaak buiten beeld blijven. Voor de drukke havenregio zijn een goed geleide en proactieve constructie, onderhoud en asset management van groot belang om alle cliënten risicoloze en efficiënte service te kunnen aanbieden. In het kader van een voortzetting van de in 2017 opgestarte samenwerking zal vanaf januari 2018 20 kilometer aan constructies in de haven van Delfzijl en de Eemshaven worden geïnspecteerd met behulp van de innovatieve multibeam-technologie van het Finse bedrijf VRT Finland Oy.

“De inspecties van VRT vormen de basis voor ons onderhoud. Het is voor ons een voordelige manier om ons gehele gebied in kaart te brengen. Onze keuze is op VRT gevallen omdat zij in staat zijn om gelijktijdig bovenwater- en onderwaterinspecties uit te voeren”, aldus Henk Blaauw, Manager Projects & Asset management bij Groningen Seaports. “Op basis van de resultaten kunnen wij eventueel besluiten nadere doelgerichte inspecties te laten uitvoeren door duikers voor een volledig beeld van de bestaande situatie”, zegt Henk Blaauw.

“Wij maken de onzichtbare onderwaterconstructies zichtbaar. Onze inspecties bieden een snelle, veilige en kostenefficiënte methode voor het verkrijgen van nauwkeurige informatie over de staat van de constructies. Wij helpen onze klanten de resultaten toe te passen in hun bouw- en onderhoudswerkzaamheden en asset management”, legt Mikko Kolehmainen, VP Business Development, VRT Finland uit.

VRT Finland Ltd
VRT Finland Ltd. is een Fins hightechbedrijf dat in 2010 is opgericht door twee civiele ingenieurs die zijn gespecialiseerd in onderzoek naar onderwaterconstructies met behulp van de multibeam-technologie. VRT helpt klanten in Scandinavië, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk om 3D-gegevens in te zetten voor hun onderhoud en asset management. Het bedrijf biedt havens, bruggen, pijpleidingen, olieterminals en spelers in de energiesector toegevoegde waarde door middel van digitalisering van onderwaterconstructies. VRT is een internationaal groeibedrijf met momenteel 20 experts op uiteenlopende vakgebieden in dienst.

Overzichtsfoto van de Eemshaven