Groningen Seaports wereldleider als Ecoport!

Groningen Seaports wereldleider als Ecoport!

Groningen Seaports ontvangt donderdag 17 mei 2018 wederom het felbegeerde Ecoports-certificaat en is daarmee in de wereld de eerste haven die dit certificaat voor de zesde achtereenvolgende keer heeft ontvangen! Groningen Seaports laat hiermee zien dat zij continu milieu- en duurzaamheidsprestaties levert in haar havens (Delfzijl en Eemshaven) en haven gerelateerde bedrijventerreinen. Isabelle Ryckbost, secretaris-generaal van de Europese zeehavens organisatie (ESPO), zal aanstaande donderdag het certificaat aan Cas König, directeur Groningen Seaports, overhandigen.

Duurzame stempel
Ecoports is een wereldwijd keurmerk voor duurzame havens die iedere twee jaar voortgang boeken in hun milieuprestaties. Het certificaat vervalt vervolgens ook weer na twee jaar.  Groningen Seaports krijgt het certificaat, omdat Lloyds Register (de controlerende organisatie namens ESPO) heeft geconstateerd dat het havenbedrijf vooral veel doet om duurzaamheid en milieumaatregelen in haar gebied te ontwikkelen en te waarborgen. Voorbeelden hiervan zijn de realisatie van een industriewaterleiding, een stoomleiding, een waterstofinfrastructuur, een zonnepark, windturbines, maar ook het ontwikkelen van tijdelijke natuur, natuurmonitoring en het doen van onderzoek naar hergebruik van composieten.

Trilaterale havenbijeenkomst
Groningen Seaports krijgt het certificaat tijdens een trilaterale havenbijeenkomst in Harlingen. Daar komen de havens van Duitsland, Denemarken en Nederland bij elkaar om ervaringen en projecten uit te wisselen. Deze bijeenkomst is ook ter inspiratie voor de waddenministers van deze drie landen. Minister Carola Schouten is namens Nederland aanwezig. Directeur Cas König zal, als vertegenwoordiger van de waddenhavens in Duitsland, Denemarken en Nederland, na afloop van deze bijeenkomst eveneens met deze ministers in gesprek gaan over duurzaamheid in de havens langs de Waddenzee. Vervolgens maken de ministers tijdens de ministeriële conferentie op vrijdag 18 mei afspraken over de gezamenlijke ambities voor de Waddenzee.

Logo Ecoports