Installatie Hollandse Kust Noord afgerond; 19e windpark vanuit Eemshaven een feit

Installatie Hollandse Kust Noord afgerond; 19e windpark vanuit Eemshaven een feit

Donderdagavond 19 oktober is de 69e en daarmee laatste windturbine geïnstalleerd van Hollandse Kust Noord, wat een van Nederlands meest innovatieve offshore windparken zal worden. Met innovaties als drijvende zonnepanelen en een demonstratiefabriek voor waterstof op zee.

Windparkontwikkelaar CrossWind, aannemer Van Oord en windturbinefabrikant Siemens Gamesa Renewable Energy vieren hiermee de succesvolle installatie van de laatste windturbine, een belangrijke mijlpaal op weg naar de voltooiing van dit duurzame energieproject op de Noordzee.

De drie 97 meter lange bladen van de laatste turbine werden in positie gehesen op donderdagavond 19 oktober rond 23.00 uur. Met de plaatsing van deze laatste turbine binnen een jaar is dit windpark in recordtijd geïnstalleerd en ligt CrossWinds aannemer op koers om van Hollandse Kust Noord een van de snelst geïnstalleerde windparken in zijn soort te maken. Van Oord is in oktober 2022 begonnen met de installatie van de funderingen van het offshore windpark.

Met de installatie van deze laatste windturbine is ook een einde gekomen aan de activiteiten in de Eemshaven. Het bovenwaterdeel van dit windpark werd vanaf Buss Terminal Eemshaven geïnstalleerd en daarmee is de totstandkoming van het 19e windpark via de Eemshaven een feit. Het windpark met een vermogen van 759 MW kan ongeveer 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien.