Noria test nieuwste plasticsoeptechnologie in haven van Delfzijl

Noria test nieuwste plasticsoeptechnologie in haven van Delfzijl

Afgelopen donderdag 19 augustus heeft start-up Noria uit Delft in de Farmsumerhaven in Delfzijl een nieuw systeem voor het verwijderen van plasticafval getest. Dat deed het bedrijf in het kader van het programma Startup in Residence Noord-Nederland, in samenwerking met Groningen Seaports. De haven van Delfzijl had daarmee de primeur, want het was voor het eerst dat het nieuwe systeem, de CanalCleaner, in de praktijk werd getest.

Noria werkt aan oplossingen voor het plasticafvalprobleem in binnenlandse wateren; van de stad tot de zee. Het bedrijf brengt de locaties waar plastic afgevangen kan worden in kaart, verwijdert het plastic op die locatie met energiezuinige en visvriendelijke systemen uit het water en verwerkt het plastic vervolgens tot nieuwe producten. Het principe dat Noria hanteert om plastic uit het water te halen, komt uit de tijd dat de Griekse Archimedes in Egypte een waterschroef ontdekte om de akkers mee van water te voorzien. “Het wordt een Archimedes schroef genoemd”, legt Rinze de Vries uit. Hij is samen met Arnoud van der Vaart de oprichter van Noria.

“Het is een buis met de vorm van een schroef of spiraal die het plastic omhoog draait zonder gevaarlijk te zijn voor vissen of planten. De CanalCleaner, de naam zegt het al, is speciaal ontworpen voor kanalen en waterwegen in steden en havens. Het systeem is al in een laboratorium getest en moest nu op een locatie getest worden waar het in de toekomst zou kunnen draaien. De haven van Delfzijl heeft hiervoor een aantal interessante hoeken om goede testen uit te voeren.” In 2022 volgen meer tests in Delfzijl. Het betreffen dan vooral langere testen van enkele weken/maanden op één locatie.

Groningen Seaports, gelegen aan Werelderfgoed Waddenzee, zet al jaren in op bewustwording én het faciliteren van oplossingen voor het plasticsoepprobleem. “Daarom ondersteunen we dit initiatief van harte”, legt CEO Cas König uit. “We lopen graag voorop en zijn vanzelfsprekend erg blij dat Noria deze eerste praktijktest in de haven van Delfzijl uitvoert. Zo werken we gezamenlijk aan een mogelijke oplossing voor het wereldwijde afvalplastic probleem. Bovendien is dit een prachtig staaltje innovatie en toont het aan waarom programma’s als Startup in Residence Noord-Nederland zo belangrijk zijn om een initiatief verder te brengen.”

Startup in Residence biedt start-ups de kans om een halfjaar lang actief samen te werken met de gemeenten Leeuwarden, Groningen, Assen en Emmen, Hanzehogeschool Groningen en Noorderpoort, Groningen Seaports, Campus Groningen en partners, en de provincies Friesland en Groningen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De start-up krijgt hierbij actieve coaching en training om haar idee of innovatie naar een volgende fase te brengen.

Er wordt druk overlegd tijdens het testen van Noria’s CanalCleaner in de Farmsumerhaven in Delfzijl (Foto Sophie Broere, Noria)