Terrein BTE klaargestoomd voor volgend windpark

Terrein BTE klaargestoomd voor volgend windpark

Doorgaans is het bij Buss Terminal Eemshaven vooral een komen en gaan van onderdelen voor windturbines op zee en bulkt de terminal van de activiteiten. De installatie van de fundatiepalen en verbindingsstukken van het windpark Kaskasi is onlangs afgerond en nu ligt het terrein van 26,5 hectare er ogenschijnlijk verlaten bij. Maar dat is niet omdat er geen werk meer is, integendeel zelfs. Het gehele terrein is ‘schoon geveegd’ , omdat bijna alle vierkante meters gebruikt moeten worden voor het volgende offshore windpark dat zich alweer aandient.

Buss Terminal Eemshaven gaat namelijk de logistieke afhandeling doen van het bovenwaterdeel (torenpalen, rotorbladen, nacelles) van windpark Hollandse Kust Noord, dat zo’n 18 kilometer uit de kust ligt, ter hoogte van Egmond aan Zee. Met het onderwaterdeel van dit park is recent een begin gemaakt en bij de bouw van het windpark past windparkeigenaar CrossWind diverse innovaties toe, zoals waterstofproductie op zee en drijvende zonnepanelen.

De komende maanden zullen de bovenwater onderdelen van de Siemens windturbines naar de Eemshaven worden verscheept om van daaruit verder te worden getransporteerd naar het windpark in aanbouw. Voor de Eemshaven betekent dat alweer het 19e windpark. Het park zal bestaan uit 69 windturbines, elk met een vermogen van 11 MW. De ashoogte van de torenpalen is ruim 125 meter en een rotorblad is bijna 100 meter. Begrijpelijk dus dat er met dergelijke dimensies veel ruimte nodig is voor de op- en overslag. Mede daarom heeft het bedrijf eerder dit jaar nog vier hectare extra terrein aangekocht aan de overkant van de weg aan de Beatrixhaven. Daarnaast zijn de faciliteiten op het terrein zelf uitgebreid. Zo zijn er elektriciteitsaansluitingen op de kade gerealiseerd om het gebruik van dieselaggregaten en motoren zoveel mogelijk terug te dringen.

Ook is er een glasvezelnetwerk aangelegd voor betere communicatievoorzieningen. Verder is Buss Terminal Eemshaven druk bezig met de bouw van een nieuw hoofdkantoor op het terrein. Dat is nodig om alle activiteiten vanuit een goede basis te kunnen blijven begeleiden.

Het terrein van Buss Terminal Eemshaven (oranje vlak) dat klaargestoomd wordt voor het volgende windpark: Hollandse Kust Noord. Ook de uitbreiding en het kantoor in aanbouw zijn te zien. (Foto Groningen Seaports – Koos Boertjens)