Van puist tot parel: J. Wildeman Storage & Logistics zorgt voor nieuw leven in voormalig Draka-pand

Van puist tot parel: J. Wildeman Storage & Logistics zorgt voor nieuw leven in voormalig Draka-pand

Jarenlang heeft het voormalige pand van kabelfabrikant Draka in Farmsum leeggestaan. Totdat Jos Wildeman uit Delfzijl er brood in zag voor zijn onderneming en het complex aan de IJzerweg toevoegde aan zijn bestaande opslagloodsen op het Chemiepark in Delfzijl en Hoogezand.

Overname

De voormalige fabriek wordt nu gebruikt als opslagruimte voor diverse bedrijven in de regio. “Van puist tot parel”, zoals Wildeman de ontwikkeling van de oude naar de huidige bestemming van het immense terrein omschrijft. Oftewel van een productielocatie waar ooit zeshonderd man werkten tot een gigantische opslagruimte die aan de vraag van omliggende bedrijven voldoet en daarmee ook voor toename van werkgelegenheid zorgt.

Maar het vergde veel onderhandelen met de Italiaanse eigenaar voor het zover was, vertelt Wildeman. “De overname van de kabelfabriek was een proces van veel tijd. Italianen kunnen vlot praten, maar snel onderhandelen ho maar. We zijn anderhalf jaar bezig geweest met de overname en ik heb het afgelopen jaar uiteindelijk relatief goedkoop over kunnen nemen.”

Immens terrein

Wildeman krijgt nog steeds positieve reacties op de overname van het terrein. “Ja, dat leeft onder de mensen in de regio. In de hoogtijdagen werkten hier zeshonderd mensen. Zij voelen nog steeds een band met de fabriek en vinden het prachtig dat het terrein weer in gebruik is genomen. Het alternatief was sloop, want er was verder weinig tot geen belangstelling.”

Het terrein bestaat uit 20 hectare grond, waarvan 8 hectare bestaat uit bebouwing. De opslagloods op het terrein heeft een oppervlakte van 30.000 m2. “Dat is enorm en bovendien zeldzaam in Nederland. Het terrein ligt op een ideale locatie: aan het Eemskanaal en Farmsumerhaven. Dat biedt dus de mogelijkheid om een aanlegplaats en overslagpunt te maken. Daarnaast zit het op ongeveer een kilometer afstand van het Chemiepark. Die bedrijven breiden uit en worden steeds meer ingericht op productie. De opslag wordt verplaatst of uitbesteed en daar spelen wij graag op in.”

Uitbreiden

Wildeman begon in 2015 voor zichzelf met een opslagloods voor gevaarlijke stoffen op het Chemiepark in Delfzijl. “Bedrijven daar sloegen hun gevaarlijke stoffen altijd veel verder weg op, omdat het niet anders kon. Vanaf dat moment dus wel en al snel bleek dat de vraag naar opslagruimte bij onze klanten groot was. Daarom heb ik twee jaar geleden Koopman in Hoogezand overgenomen en daarna dus de voormalige kabelfabriek voor de opslag van niet-gevaarlijke stoffen.”

Ook het aanbieden van opslag van niet-gevaarlijke stoffen was voor Wildeman een logische. “Er zijn maar weinig bedrijven die beide stoffen kunnen opslaan. Ik wil kunnen ontzorgen, alles kunnen bieden. Dus ook de opslag van niet-gevaarlijke stoffen. Dat is uniek in het Noorden op een terrein dat goed bekendstaat in de regio.”

Jos Wildeman transformeerde de voormalige kabelfabriek in een florerend logistiek opslagcentrum