Vopak en NIBC European Infrastructure Fund openen nieuwe opslagterminal voor strategische olievoorraden in Eemshaven

Vopak en NIBC European Infrastructure Fund openen nieuwe opslagterminal voor strategische olievoorraden in Eemshaven

Vopak Terminal Eemshaven is vandaag officieel geopend door Marijke van Beek, Burgemeester van Eemsmond; Harm D. Post, Directeur Groningen Seaports; Jeroen Drost, Voorzitter en CEO van NIBC; en Eelco Hoekstra, CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak. De terminal ligt in de Eemshaven, onderdeel van de gemeente Eemsmond. Deze nieuwe opslagfaciliteit, waar strategische olievoorraden voor Nederland en andere lidstaten van de EU worden opgeslagen, is een joint venture tussen Vopak en haar partner NIBC European Infrastructure Fund (NEIF), waarin beide ondernemingen 50% aandeelhouder zijn.

Vopak is verantwoordelijk voor het operationeel management van de nieuwe terminal met een initiële opslagcapaciteit van 660.000 kubieke meter, bestaande uit 11 tanks met een opslagcapaciteit van elk 60.000 kubieke meter en een steiger voor zeeschepen. Deze capaciteit is reeds voor een lange periode verhuurd en de terminal kan in de toekomst worden uitgebreid tot een totale opslagcapaciteit van 2,76 miljoen kubieke meter. De terminal is ontworpen in overeenstemming met Europese en Nederlandse milieurichtlijnen en het operationeel management zal ook conform deze richtlijnen worden uitgevoerd.

Marijke van Beek, Burgemeester van de gemeente Eemsmond: “De komst van Vopak is voor mij het symbool voor de kracht en de groei van de Eemshaven, een energiehaven op weg naar volwassenheid. Als dienstverlener in tankopslag en doorvoer kan Vopak een prachtige rol spelen bij de logistieke groei van de Eemshaven, die ongetwijfeld plaats gaat vinden.”

Harm D. Post, Directeur Groningen Seaports: “De komst van Vopak is een versterking van de Eemshaven als energyport van Nederland. Economisch gezien is dit een zeer interessante aanvulling op onze bestaande energieactiviteiten. Daarnaast getuigt Vopak van een goed ondernemerschap vanwege haar modern ondernemerschap richting milieuorganisaties.”

Jeroen Drost, Voorzitter en CEO van NIBC: “De nieuwe Vopak opslagterminal is een belangrijke stap voor Nederland in het bestendigen van haar leidende internationale positie in oil logistics. NIBC is trots dat zij partner is in dit project, mede doordat het voldoet aan alle strenge vereisten op het gebied van duurzaamheid en milieu.”

Eelco Hoekstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Vopak: “Wij zijn zeer verheugd met de opening van deze speciale terminal, de 84e toevoeging aan het wereldwijde terminalnetwerk van Vopak. Voor Vopak is het de eerste terminal die is gebouwd voor strategische olievoorraden en de terminal is ontwikkeld na constructief overleg met alle stakeholders, waaronder non-gouvernementele organisaties, wat zeker van belang was gezien de ligging in de nabijheid van het natuurgebied de Waddenzee. Vopak heeft wederom laten zien dat zij in staat is geweest de terminal op een veilige wijze, overeenkomstig de planning, binnen budget en te bouwen en in bedrijf te nemen.”